Читај ми!

Avganistan, glad brža od donacija

Stanovništvo u Avganistanu godinama živi u teškim uslovima. Dolaskom talibana na vlast još je teže. Uz nezaposlenost, milioni ljudi sada se suočavaju i sa velikim nedostatkom hrane koja im je zbog visokih cena sve nedostupnija. Obećana pomoć sporo stiže, pa Svetski program za hranu traži od međunarodne zajednice da što pre obezbedi novac i organizuje slanje hrane i druge robe.

Najnoviji apel je da se hitno pošalje 606 miliona dolara vredna pomoć za 10 miliona ugroženih Avganistanaca.

Humanitarni radnici u toj zemlji upozoravaju da se obećanja zemalja donatora moraju što pre pretvoriti u realnost, pre nego što bude kasno. Nedostatku hrane doprineli su i loši vremenski uslovi.

"Suša i ekonomska kriza zajedno guraju ljude na ivicu opstanka. Mnogi prodaju robu iz svojih kuća da bi kupili hranu. Građani ne mogu da priušte svakodnevni obrok, porcije su manje, ne hrane se zdravo, roditelji su u stalnoj potrazi za hranom za svoju decu", kaže Meri Elen Mekgroati, predstavnica Svetskog programa za hranu zadužena za Avganistan.

U Kabulu i drugim gradovima stanovništvo je zabrinuto zbog skoka cene namirnica, za šta optužuju američku odluku o zamrzavanju avganistanskog novca u inostranstvu. Zbog toga se produbljuju ekonomski i socijalni problemi.

"Došao sam da kupim hranu ali su me dočekale veoma visoke cene brašna, ulja, pirinča. Sve nam je postalo skupo i ne možemo sebi mnogo toga da priuštimo", kaže jedan Avganistanac.

Drugi dodaje da je zabrinut zbog rasta cena usled velike nezaposlenosti.

"Problemi će se samo uvećavati, biće sve više prosjaka a neki će početi da kradu", upozorio je.

U Avganistanu je i pre dolaska talibana na vlast bila veoma teška humanitarna situacija, a sada je stanje dodatno pogoršano.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво