Čitaj mi!

Putin: Situacija na evropskom energetskom tržištu primer da su ishitreni koraci neprihvatljivi

“Gasprom” je povećao isporuke gasa za Evropu preko Ukrajine za 8 odsto tokom devet meseci 2021. i premašiće obaveze koje ima po ugovoru, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku o razvoju energetskog sektora.

Vladimir Putin je rekao da su njihove ugovorne obaveze o isporukama gasa preko gasnog transportnog sistema Ukrajine 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a za devet meseci ove godine "Gasprom" je povećao količinu pumpanja gasa kroz ukrajinski transportni sistem za više od osam procenata.

Prema njegovim rečima, "sa sigurnošću se može reći da ćemo premašiti naše obaveze o snabdevanju gasom preko teritorije Ukrajine".

Putin je naglasio da je nedopustivo donošenje politički motivisanih odluka u energetskom sektoru, misleći na uvođenje pograničnih karbonskih taksi.

"Aktuelna situacija na evropskom energetskom tržištu je još jedan živ primer da su ishitreni i pritom politički motivisani koraci neprihvatljivi u bilo kojoj oblasti, posebno kad se tiču snabdevanja energijom, održivog poslovanja preduzeća, blagostanja i kvaliteta život miliona ljudi koji direktno zavise od toga", naglasio je Putin, prenosi Tas.

Šef ruske države je rekao da "Gasprom" nikada nije odbio da poveća isporuke prirodnog gasa u Evropu kada mu se dostave odgovarajući zahtevi, napominjući da su minimalni i maksimalni nivo snabdevanja utvrđeni ugovorima o isporukama gasa u inostranstvo.

"Ne postoji nijedan slučaj u istoriji da je Gasprom odbio da poveća isporuke svojim potrošačima ako su poslali relevantne zahteve", rekao je Putin.

Potražnja za gasom će se povećavati 

Kao primer je naveo Nemačku, koja je jedan od najvećih potrošača ruskog gasa i koja je ove godine povećala kupovine za 10,1 milijardu kubnih metara gasa ili za 31,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Čak i 2020. godine, kada su ukupne isporuke u Evropu pale u odnosu na 2019, Nemačkoj smo isporučili 4,7 milijardi kubnih metara gasa više, to jest za 112,9 posto", dodao je ruski predsednik.

Putin je rekao da će globalna potražnja za prirodnim gasom nastaviti da raste, i da će se povećati i potrošnja nafte.

"Prema procenama međunarodnih stručnjaka, uključujući OPEK, počev od 2035. godine, stopa rasta potražnje za naftom počeće da usporava, ali će se, generalno, do 2045. godine potrošnja povećavati za oko 0,7 odsto godišnje", precizirao je Putin.

Naveo je da će, prema prognozama stručnjaka, "potražnja za prirodnim gasom nastaviti da raste po višoj stopi, za preko jedan odsto godišnje, pre svega zato što će gas, kao čistija vrsta goriva u globalnom energetskom bilansu zameniti ugalj".