Čitaj mi!

Vojska ušla u skladište "Britiš petroleuma", pumpe i dalje bez goriva

Pripadnici britanske vojske u borbenoj opremi stigli su u skladište "Britiš petroleuma", kako bi pomogli u isporuci goriva usled haosa na benzinskim pumpama širom zemlje.

Vlada Velike Britanije je pre nedelju dana saopštila da je vojska u pripravnosti i da će se uključiti u rešavanje krize u lancu snabdevanja benzinskih pumpi, koje su zbog nedostatka vozača teretnih vozila uvele ograničenje na kupovinu goriva.

Usledila je panična kupovina širom zemlje, stvorili su se redovi na pumpama, a ljudi su gorivo točili u balone i plastične flaše. Rojters prenosi da su zabeležene i lakše tuče.

Danas stiže vest da su pripadnici vojske ušli u skladište "Britiš petroleuma".

Ministar finansija Riši Sunak ističe da se situacija poboljšava i da se očekuje da će sve doći na svoje kada se potražnja vrati u neki normalan nivo. 

"Kao dodatnu meru opreza, angaživali smo dodatne vozače", rekao je Sunak za Radio El-Bi-Si.

Udruženje prodavaca benzina na malo saopštilo je da je bez goriva još uvek oko 22 odsto benzinskih pumpi u Londonu i na jugoistoku zemlje, a izvršni direktor udruženja Gordon Balmer kaže da bi to stanje moglo da potraje narednih sedam do deset dana, kada se očekuje da se zalihe vrate u normalu.

Izveštači Rojtersa javljaju da je desetak benzinskih stanica u Londonu i dalje zatvoreno.

Zbog nedostatka radne snage posle Bregzita i kovid-krize, britanski lanci snabdevanja - od svinjetine, benzina i živine do lekova i mleka, napregnuti su do tačke preloma.

Britanski ministri su u više navrata negirali da kriza sa gorivom ima veze sa Bregzitom, ističući da je nedostatak vozača kamiona globalni problem, iako njihovi evropski susedi nisu imali redove na benzinskim pumpama.