Čitaj mi!

Najgori sukob bandi u ekvadorskom zatvoru odneo 118 života

Broj nastradalih u do sada najgorem sukobu bandi u ekvadorskom zatvoru porastao je na 118, objavili su tamošnji zvaničnici. Povređeno je najmanje 79 osoba.

Incident se dogodio u zatvorskoj ustanovi u provinciji Guajas, pre nekoliko dana, u objektu u kojem je poslednjih meseci već bilo krvavih sukoba između bandi.

Zvaničnici navode da su se sukobile zatvorske bande Los Lobos i Los Čoneros. Korišćeno je vatreno oružje, noževi, eksplozivna sredstva.

Poginulo je 118 osoba, što je za dva više od poslednjih zvaničnih izveštaja. Najmanje 79 osoba je povređeno i oni su hospitalizovani. 

Vlasti su u četvrtak poslale stotine policajaca u zatvor radi održavanja reda.

Komandant policije Tanja Varela rekao je da su policajci demontirali ono što su zatvorenici izgradili unutar objekta i zaplenili oružje i drogu pronađenu u ćelijama.

"Nastavićemo sa čišćenjem u ovom pritvorskom centru jer (zatvorenici) treba da razumeju našu jasnu poruku: država je prisutna", rekao je Varela u četvrtak uveče. "Mi imamo ovlašćenja, a ne oni."

U zatvorskom sistemu, u kome je smešteno oko 39.000 zatvorenika već je ove godine bilo nasilnih nereda. Najmanje 79 ljudi je poginulo u februarskom nasilju, a u julu je bilo najmanje 22 stradalih.