Читај ми!

Greta Tunberg na protestu u Milanu, ismejala "prazne priče" lidera na samitu

Prvi put u Italiji pokret mladih koji se bore protiv klimatskih promena i za očuvanje planete "Frajdejs for Fjučr" (Petkom za budućnost) protestuje u Milanu sa najslavnijom aktivistkinjom na svetu Gretom Tunberg. Time se završava i samit "Mladi za klimu" koji je od utorka u Milano okupio 400 mladih koji su predstavljali 197 zemalja.

Demonstracije mladih iz celog sveta koji su se okupili u Milanu ne bi li danas po prvi put u Italiji prošetali ulicama grada zajedno sa Gretom Tunberg, koja boravi u gradu od utorka, zatvaraju samit.

Samit je prethodio PreCop26, odnosu sastanku ministara za pitanja očuvanja ambijenta i klime koji je uvod u Cop26, koji će se održati krajem meseca u Glazgovu.

Greta je bila gost i učesnik samita "Mladi za klimu" (Youth4climate), a njen govor je već postao slavan širom sveta, kada je poručila "tzv. liderima da ono što rade je samo bla, bla, bla, a da ne vidi nijednu konkretnu akciju".

Mladi su bili podeljeni u četiri grupe i radili su na tome da sastave dokument koji je predat ministrima ne bi li saslušali njihove zahteve i ideje o očuvanju jedine planete na kojoj je moguć život, te omogućiti im budućnost.

Osim Grete, na samitu je počasni gost bila i Venesa Nakta koja predvodi mlade iz Afrike. Na kraju svog govora, Nakta se rasplakala zbog katastrofalne budućnosti naše planete, ukoliko se nešto konkretno odmah ne uradi.

Mladi poručuju da ekonomski interesi i bogaćenje ozbiljno ugrožavaju život svih na planeti i da ljudi imaju slabo razvijenu svest da se planeta nalazi u ozbiljnoj opasnosti bez obzira što nas svakodnevno opominje da je beskompromisno iskorišćavamo.

Mlade je pre početka samita primio Papa Franja, a juče je sa Gretom Tunberg razgovarao i premijer Italije Mario Dragi.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво