Читај ми!

Legalizovan abortus u San Marinu – na referendumu promenjen zakon star više od 150 godina

Građani San Marina su na referendumu većinski izglasali legalizaciju abortusa. Za promenu zakona iz 1865. godine glasalo je nešto više od 77 odsto glasača.

Podršku promeni zakona o abortusu dalo je 77,30 odsto građana San Marina, ali je izlaznost bila niska – glasao je 41 procenat birača.

Promenom zakona je abortus dozvoljen do 12. nedelje trudnoće, a nakon toga, samo u slučaju da je život trudnice u opasnosti, kao i ukoliko postoji ozbiljna malformacija fetusa, preneo je Rojters.

Prema dosadašnjem zakonu, ženama je pretila kazna od tri godine zatvora, a dvostruko veća kazna je predviđena za osobe koje izvedu abortus.

Zbog toga su stanovnice San Marina odlazile u Italiju, gde su mogle da abortiraju u privatnim ordinacijama za 1.500 evra.

U Evropi je abortus zabranjen na Malti, u Andori i Vatikanu, a 2018. godine je na referendumu u Irskoj abortus legalizovan.

U San Marinu žene nisu imale pravo glasa do 1960, a dobile su mogućnost da budu birane 1974. godine. Razvod je legalizovan 1986, 16 godina kasnije nego u Italiji.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво