Čitaj mi!

Tesna borba u Nemačkoj – postizborni pregovori odlučuju naslednika Angele Merkel

Prema projekcijama koje je objavio ZDF, socijaldemokrate imaju prednost na izborima u Nemačkoj u odnosu na demohrišćane za 1,5 odsto. Na trećem mestu se nalaze Zeleni. Predstavnici SPD-a tvrde da će oni dobiti mandat za formiranje nove vlade.

Socijaldemokratska partija je, prema projekcijama ZDF-a, osvojila 26 odsto glasova, dok je Hrišćansko-demokratska unija sa 24,5 procenata zabeležila najslabiji rezultat od Drugog svetskog rata.

Treće mesto zauzela je Zelena stranka sa 15 odsto, dok su Slobodne demokrate na četvrtom mestu sa 11 odsto glasova.

Kandidat CDU-a za kancelara Armin Lašet rekao je u prvom obraćanju po zatvaranju birališta da ne može da bude zadovoljan rezultatima izbora, ali je istovremeno najavio mogućnost da prvi put bude formirana koaliciona vlada tri partije.

"Demohrišćani će učiniti sve da se formira vlada na čelu sa konzervativcima", poručio je Lašet.

Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke Olaf Šolc izjavio je da građani žele promenu i da ta stranka pretenduje na kancelara.

"Birači žele promenu i da novog kancelara po imenu Olaf Šolc", rekao je Šolc pred euforičnim pristalicama koje su mu uzvratile velikim aplauzom.

Šolc je ocenio da je izborni rezultat SPD "veliki uspeh". 

Kandidatkinja Zelene stranke za kancelara Analena Berbok izjavila je da rezultat izlaznih anketa po kojima ta stranka osvaja oko 15 odsto glasova na parlamentarnim izborima "fantastičan".

"Imamo mandat za budućnost", rekla je ona i dodala da je Nemačkoj potrebna "klimatska vlada". 

Vodeće stranke će svoju pažnju sada usmeriti na neformalne razgovore sa Zelenom strankom i Slobodnim demokratama koji su izgledni koalicioni partneri.