Читај ми!

Ujedinjene nacije, talibani pred vratima

Predstavnici talibana Amir Kan Mutaki i Suhail Šahin najverovatnije neće moći da govore pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, iako su talibani pre dva dana obavestili organe svetske organizacije o smeni stalnog predstavnika Avganistana u Njujorku i zatražili da se obrate skupu svetskih lidera.

Уједињене нације, талибани пред вратима Уједињене нације, талибани пред вратима

Pokušaj talibana da se, nedugo pošto su preuzeli vlast u Avganistanu, pojave na jednoj od glavnih političkih pozornica na svetu propao je svega dva dana pošto je šef talibanske diplomatije Amir Kan Mutaki zatražio da govori pred Generalnom skuštinom UN.

Mutaki je, u utorak, zatražio od generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da se obrati Generalnoj skupštini, ali se zahtevu odmah usprotivila Nemačka, tvrdeći da se na taj način od skupa na Ist Riveru "pravi besmislena predstava".

Berlin, suštinski, smatra da talibani nemaju šta da traže u UN sve dok se jasno ne distanciraju od terorističkih grupa, poput Al Kaide i ne izjasne o budućnosti ljudskih prava u Avganistanu.

Američka invazija na Avganistan 2001. godine počela je pošto su tadašnji talibanski lideri odbili da izruče Osamu bin Ladena i ostale lidere Al Kaide odgovorne za napade na Njujork i Vašington.

Nemačko protivljenje, suštinski, znači da se talibanski ministar spoljnih poslova kao i novi ambasador pri UN neće pojaviti za govornicom Generalne skupštine, iako zvaničnu odluku o tome tek treba da donese komitet za akreditacije.

Generalna skupština UN traje još četiri dana, pa je zahtev talibana u velikoj meri osuđen na neuspeh, pošto izvori u UN tvrde da se devetočlani komitet nadležan za donošenje ove odluke neće sastati pre ponedeljka.

Komisiju čine diplomate iz Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Bahama, Butana, Čilea, Namibije, Švedske i Sijera Leonea.

Predstavnici Stejt departmenta su potvrdili da je zahtev talibana stigao na Ist River, ali smatraju da komitet za akreditacije neće žuriti da donese odluku.

Do sada, Avganistan je u Ujedinjenim nacijama predstavljao Gulam Izačai, koga je na mesto predstavnika pri UN postavio sada već bivši predsednik Ašraf Gani.

Izačai je, prema rasporedu koji je načinjen pre nego što su talibani postavili novog ambasadora, trebalo da se obrati Generalnoj skupštini u nedelju, odnosno poslednjeg dana zasedanja.

Iako je nastup predstavnika bivše vlade u velikoj meri besmislen, diplomate iz Indije smatraju da Izačaiju treba dozvoliti da se obrati Generalnoj skupštini.

Dodatnu prepreku talibanskoj molbi da govore pred Generalnom skupštinom UN predstavlja činjenica da njihovu vladu, do sada, nije priznala ni jedna država.

Ukoliko se predstavnik bivše vlasti Avganistana ili talibani pojave za govornicom Generalne skupštine, to bi moglo podići prašinu koja u sedištu svetske organizacije nije viđena još od vatrenih govora Uga Čaveza, Eva Moralesa ili Mahmuda Ahmedinežada pre više od deset godina.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво