Читај ми!

Pariz vraća ambasadora u Vašington; Džonson poručio Francuskoj: Saberite se

Francuski predsednik Emanuel Makron vratiće u Vašington sledeće nedelje ambasadora te zemlje nakon što se predsednik SAD Džozef Bajden saglasio tokom razgovora sa Makronom da je prethodno konsultovao Francusku o objavljivanju bezbednosnog pakta sa Australijom moglo da sprečiti diplomatski spor, saopšteno je iz Jelisejske palate. Britanski premijer poručio Francuskoj da se "sabere".

Britanski premijer Boris Džonson poručio je Francuskoj da se "sabere" i omogući predah saveznicima u SAD i Australiji tokom diplomatskog spora o nabavci nuklearnih podmornica, navodi Rojters.

Džonson je nakon razgovora sa Bajdenom bukvalno prevodio engleske fraze na francuski, rekavši da je bi trebalo da se ta država "sabere" i dozvoli predah saveznicima. Dodaje da je reč o paktu koji predstavlja fundamentalno veliki korak napred ka globalnoj bezbednosti.

Prošle nedelje Francuska je opozvala svoje ambasadore iz Sjedinjenih Država i Australije, samo dan nakon što su Vašington i London potpisali pakt sa Australijom po kome će deliti tehnologiju i stručnost sa tom državom kako bi joj pomogli u izgradnji podmornica na nuklearni pogon u sklopu novog odbrambenog pakta između tri zemlje.

Taj potez izazvao je bes, pre svega u Francuskoj koja je izgubila posao vredan 40 milijardi dolara, ali i kod Australijanaca i Novozelanđana koji nisu oduševljeni tim nenajavljenim dogovorom.

Francuska je optužila SAD da su joj zabile "nož u leđa" i odlučila da povuče ambasadore iz SAD i Australije radi konsultacija. U saopštenju, francuski ministar inostranih poslova Žan Iv le Drijan naveo je da je ova specifična odluka koju je doneo predsednik Francuske Emanuel Makron posledica izuzetne ozbiljnosti situacije, preneo je Rojters.

AUKUS je novi bezbednosni savez Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Velike Britanije u zoni Indo-Pacifika.

Analitičari kažu da je to najveći bezbednosni aranžman između Amerike, Australije i Velike Britanije od Drugog svetskog rata.

Američka politika sputavanja Pekinga u Tihom i Indijskom okeanu, čija je važna karika angažovanje vojnih efektiva što većeg broja saveznika i prijateljskih zemalja, za posledicu ima povratak mornarice Ujedinjenog Kraljevstva u Pacifik, iz kojeg je bila odsutna, bar od povratka Hongkonga Kini.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво