Читај ми!

Prvo obraćanje Bajdena u UN: Odlučujuća decenija za svet

U svom prvom obraćanju u Ujedinjenim nacijama, američki predsednik Džozef Bajden obećao je saradnju saveznicima u "odlučujućoj deceniji za naš svet".

Njegova uveravanja dolaze usred tenzija sa saveznicima oko povlačenja SAD iz Avganistana i velike diplomatske svađe sa Francuskom zbog dogovora o podmornicama.

Bajden se zalagao za vraćanje Amerike na globalnu vodeću poziciju, što je i potvrdio u govoru, uz opasku da se zalaže za saradnju na svim frontovima.

"Naš sopstveni uspeh vezuje se i za uspehe drugih. Verujem da moramo raditi zajedno kao nikada do sada", rekao je Bajden.

Generalna skupština u Njujorku održava se u kontekstu klimatske krize i pandemije, a obe su zaoštrile globalne podele.

Usred stalnih tenzija između SAD i Kine, Bajden je naglasio da SAD "ne traže novi Hladni rat ili podeljeni svet".

Ali je rekao da će SAD energično "braniti sebe, svoje saveznike i naše interese od napada".

On se takođe osvrnuo na povlačenje iz Avganistana, koje su kritikovali saveznici u zemlji i inostranstvu, i dodao da "vojna moć mora biti naše poslednje utočište".

Na kraju svog prvog obraćanja, Bajden je obećao da će SAD predvoditi.

"Predvodićemo u svim najvećim izazovima našeg vremena, od kovida do klime, ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, ali nećemo to raditi sami. Mi ćemo voditi sa svojim saveznicima... sa svima onima koji imaju vere kao i mi", rekao je predsednik SAD.

Nazivajući ovo "prekretnicom u istoriji", Bajden je u svom govoru u UN izneo ambicioznu međunarodnu agendu.

Obećao je da će SAD raditi sa svetom na okončanju pandemije, rešavanju klimatskih promena, odbrani ljudskih prava, jačanju međunarodnog sistema i smanjenju siromaštva i nejednakosti.

Predsednik SAD je napomenuo da ovi izazovi ne podležu rešenjima koja se oslanjaju na "silu oružja". 

Svetski lideri se posle Donalda Trampa nadaju stabilnijoj i pouzdanijoj Americi pod vođstvom Bajdena – ali najnoviji spoljnopolitički potezi unekoliko su ih pokolebali.

Nedostatak koordinacije SAD tokom izlaska iz Avganistana nakon dve decenije rata doveo je do individualnih izvlačenja zemalja saveznika, iako se misija NATO-a u vreme povlačenja sastojala od trupa iz 36 zemalja, od kojih tri četvrtine nisu bile Amerikanci.

Prošle nedelje, trilateralni sporazum između SAD i Velike Britanije o isporuci Australiji nuklearnih podmornica naljutio je Francuze, koji su imali sopstveni petogodišnji ugovor za izgradnju konvencionalnih podmornica za Australijance.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво