Читај ми!

Podmornička kriza se ne stišava, stari savezi na iskušenju

Kriza zbog novog vojnog saveza Australije, Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva se ne stišava. Francuska je, zbog poništenog ugovora o izgradnji 16 podmornica za Australiju, opozvala ambasadore iz Vašingtona i Kambere. Predstavnici svih zemalja uključenih u ovaj spor srešće se već sutra u Ujedinjenim nacijama. To je biti i diplomatski debi za novu šeficu britanske diplomatije Elizabet Tras.

Britanska kraljevska mornarica svoje podmorničke jedinice naziva "tihom snagom", ali upravo ona poslednjih dana pravi najveće talase. I baš ova diplomatska oluja vrhunac je karijere Elizabet Tras, koja se prošle nedelje iz Ministarstva spoljne trgovine preselila u Forin ofis.

U postbregzitovskom tonu, ona je dan pred put u Sjedinjene Države, na stranicama Sandej telegrafa istakla da se London ne bavi "apstraktnom spoljnom politikom, već gradi koalicije sa zemljama s kojima deli iste vrednosti i interese".

Ni Australija se ne izvinjava zbog novog saveza na Pacifiku.

"Radimo ono što moramo da bi Australijanci bili bezbedniji. Kina radi isto to - ulaže ogromne svote u vojni razvoj, uključujući tu i ovaj rod vojske. Australija se zbog toga ne buni", kaže premijer Australije Skot Morison.

Porazna vest za francuske brodograditelje, koji su ostali bez ugovora vrednog gotovo 90 milijardi evra, dobra je vest za engleske, ali i škotske pogone.

"Kada vidite predsednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena u društvu premijera Australije i gospodina Borisa Džonsona kako svečano najavljuje novi savez i prekid dogovora sa saveznikom, moraju se postaviti pitanja koliko je naš savez snažan", poručio je francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan.

Elizabet Tras će se već sutra na njujorškom Ist Riveru sresti sa francuskim kolegom, koji je Britaniju nazvao "vazalom Vašingtona" i "levim oportunističkim smetalom" zbog čega, barem zvanično, nije opozvao ambasadora iz Londona, već iz Kambere i Vašingtona.

Nezvanično, Pariz i London imaju pune ruke posla zbog imigrantske krize na La Manšu, koji bi diplomatska kriza samo pospešila.

Zato se očekuje da ministarka Tras u Njujorku ponovi tvrdnju premijera Džonsona da su britansko-francuski odnosi "čvrsti kao stena".

Za postbregzitovsku Britaniju izgradnja podmornica za Australiju višestruko je važna: reč je o ugovoru teškom više desetina milijardi, koji pospešuje englesko-škotsku saradnju, jača britansku težinu u Aziji, a Evropljane podseća ko jedini na Starom kontinentu zna da napravi podmornice, sposobne da nose nuklearne rakete dugog dometa. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво