Читај ми!

Završni dan glasanja u Rusiji, Vašington ispituje navode Moskve o mešanju u izbore

U Rusiji je završni dan parlamentarnih i regionalnih izbora, a izlaznost do 18 sati bila je nešto više od 45 odsto, saopštila je centralna izborna komisija. Istovremeno, Moskva ispituje da li je bilo mešanja u izbore od strane firmi registrovanih u SAD.

U Rusiji je danas završni dan parlamentarnih i regionalanih izbora. Osim za poslanike u Dumi, birači glasaju i za gubernatore devet ruskih regiona, kao i za sastav 39 lokalnih parlamenata.

Odziv birača na parlamentarnim izborima u Rusiji iznosio je 45,15 procenata do 18 časova po moskovskom vremenu, saopštila je predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.

"Sada ću objaviti izlaznost birača na izborima za Državnu Dumu: ona iznosi 45,15 odsto do 18 časova", rekla je Pamfilova.

Vašington će ispitati navode Moskve 

Zvaničnici Bele kuće zatražili su od Moskve da pruži dodatne informacije o navodnom mešanju SAD u ruski izborni sistem i obećali su da će to istražiti, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

"Kada je reč o mešanju u izbore, zaista postoje takve činjenice. Kao što znate, Moskva je pozvala ambasadora SAD na razgovor. Iz mog ugla, mogu da kažem da nismo samo poslali protestnu notu. Održao sam sastanke po ovom pitanju u Beloj kući u petak, gde je naša strana prenela kolegama da takve akcije protiv ruskog izbornog sistema nisu prihvatljive. Osim toga, naš sef dilomatske misije je posetio Stejt department u petak, razjašnjavajući naše pritužbe na akcije iz SAD", rekao je Antonov, prenosi Tas.

On je dodao da su Amerikanci, Bela kuća, zatražili posebne podatke o ovom pitanju i rekli su da će sve da istraže, dodao je Antonov.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je američkog ambasadora u Moskvi Džona Salivena 10. septembra na razgovor sa zamenikom ministra spoljnih poslova Sergejem Rjabkovom.

Prema saopštenju ministarstva, ruski diplomata je predao američkom izaslaniku u Rusiji dokaze o tome da su američki tehnološki giganti prekršili ruske zakone uoči današnjih izbora za Državnu Dumu i naglasili su da je mešanje u unutrašnja pitanja Rusije neprihvatljivo.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво