Čitaj mi!

Erupcija vulkana na Kanarskim ostrvima, dim i pepeo nad La Palmom

Na kanarskom ostrvu La Palma u Španiji proradio je vulkan u blizini nacionalnog parka. Nema podataka o povređenima, a slabo pokretno stanovništvo je evakuisano, saopštile su lokalne vlasti. U stanju uzbune je pet opština, a na La Palmu se uputio španski premijer Pedro Sančez.

Vulkanska erupcija zabeležena je oko 16.20 u kraju Las Mančas kod mesta El Paso na španskom ostrvu La Palma. U blizini je nacionalni park Kumbre Vijeha.

Tokom erupcije se nad tim delom ostrva nadvio dim, a na zemlju pada pepeo.

Predsednik autonomne zajednice Kanarska ostrva Anhel Viktor Tores je rekao za španski javni servis RTVE da se erupcija dogodila u oblasti koja nije naseljena, ali da su ljudi koji imaju ograničeno kretanje evaukisani.

Dodao je da nema podataka o povređenima.

Španski premijer Pedro Sančez je odložio svoj put u Njujork, gde je trebalo da se obrati na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i uputio se na La Palmu.

U stanju uzbune je pet opština na Palmi. 

Na ostrvu su raspoređeni i vojnici kako bi pomogli u evakuaciji, navelo je Ministarstvo odbrane jer se očekuje da će biti potrebna dodatna evakuacija građana iz obližnjih gradova.

Pre erupcije, naučnici su zabeležili seriju zemljotresa jačine 3,8 stepeni u nacionalnom parku, naveo je Španski nacionalni geografski institut.