Читај ми!

Avganistanu preti glad, donatori obećali više od 1,2 milijarde dolara pomoći

Na međunarodnoj konferenciji u Ženevi, donatori su obećali više od milijardu i 200 miliona dolara pomoći Avganistanu. Upozorili su da su siromaštvo i glad porasli i da do kraja meseca stanovništvo neće imati hrane. Otkako su 15. avgusta preuzeli kontrolu nad zemljom, najmanje 153 medija su prestala da rade u 20 provincija u Avganistanu.

Vašington će uputiti 64 miliona, obećala je američka ambasadorka, a Norveška 11,5 miliona dolara pomoći. Zvaničnici Kine i Rusije naveli su da bi "glavni teret" pomoći Avganistanu trebalo da snose zapadne zemlje. Prvi čovek svetske organizacije upozorava da Avganistan ima hrane samo do kraja meseca.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres apelovao je na svetske sile da spasu narod Avganistana. "Nakon decenija rata, patnji i nesigurnosti, oni se suočavaju sa svojim najopasnijim trenutkom. Sada je vreme da međunarodna zajednica stane uz njih", poručio je Guteres.

"Konferencija ne govori samo o tome šta ćemo dati narodu Avganistana, već o onome što dugujemo", dodao je Guteres.

Peking je prošle nedelje najavio da će poslati hranu i zdravstvene zalihe vredne 31 milion dolara, a susedni Pakistan je već poslao lekove i hranu, poput jestivog ulja. Pozvao je na odmrzavanje imovine Avganistana.

Finansijski kolaps

Narod Avganistana suočava se i sa finansijskim kolapsom zemlje. Polovina stanovništa Avganistana – više od 18 miliona ljudi zavisi od strane pomoći koja je prekinuta dolaskom talibana na vlast.

"Posao je stao. Donosimo povrće, prodajemo ga na pijaci. Ne prodamo sve. Sve što ostane, to propadne. Čist gubitak. Niko ne pita za nas obične ljude. Brašno je skupo, ulje, sve. Nema ko da brine o siromašnima", kaže Asad, prodavac povrća u Kabulu.

Avion humanitarne pomoći u ponedeljak je stigao i iz Katara. To je zemlja sa najvećim uticajem na talibane, a u Dohi je i glavna politička kancelarija talibana.

Abdul Sabur iz Kabula ističe da je zadvoljan bezbednosnom situacijom. "Sada je mirno i nema razloga za brigu. Otkako je formirana talibanska vlada – nema krađa. Svi lopovi su uhapšeni. U Kabulu sada vladaju mir i sigurnost, osećamo se bezbedno", navodi Sabur.

Lokalnim medijima preti gašenje, apel za međunarodnu pomoć

Od polovine avgusta, kada su talibani preuzeli vlast, najmanje 153 medija u 20 pokrajina su prestala da rade. Glavni razlozi su teška ekonomska situacija i različita ograničenja koja nameću.

Predstavnik Nacionalne unije novinara Avganistana pozvao je međunarodne organizacije da odmah preduzmu mere za rešavanje tog problema.

U suprotnom, poručuje, slobodi štampe i drugim ljudskim i građanskim slobodama u Avganistanu uskoro će doći kraj.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво