Čitaj mi!

Protest u Kataloniji, separatisti pozivali na nezavisnost

Više od 100.000 građana izašlo je na ulice Barselone pozivajući na nezavisnost Katalonije od Španije, a među učesnicima su bili i pomilovani separatistički lideri.

Protest koji je organizovala Katalonska nacionalna skupština (ANC), prvi je otkako je španska vlada u junu pomilovala devet katalonskih separatističkih lidera koji su osuđeni na zatvorske kazne zbog pokušaja secesije 2017. godine, što je najveća španska politička kriza u poslednjih nekoliko decenija.

Većina učesnika protesta je poštovala mere i nosila zaštitne maske, a policija je saopštila da je učestvovalo oko 108.000 ljudi. ANC je saopštio da je broj učesnika na skupu bio blizu 400.000, prenosi Rojters.

Neki od devet pomilovanih političara i aktivista prisustvovali su protestu, koji je organizovan na dan kada se u Kataloniji obeležava nacionalni praznik Diada.

Protest je organizovan u okolnostima smanjenih tenzija između Barselone i Madrida, nego što je to bio slučaj proteklih godina, jer centralne i regionalne vlade favorizuju dijalog uprkos njihovim suprotnim stavovima o nezavisnosti Katalonije.

Očekuje se da se sledeće nedelje u Barseloni održe pregovori centralne španske i regionalne vlade, s ciljem da se prebrodi politička kriza koja traje od 2017. godine, a katalonsko društvo je već godinama podeljeno na separatiste i one koji žele da Katalonija ostane deo Španije.