Читај ми!

Noćna vojna parada u Severnoj Koreji – sa Kimom, ali bez raketa

Severna Koreja proslavila je 73. godišnjicu osnivanja države noćnom vojnom paradom. Prema dosadašnjim izveštajima državnih medija, uz defile vojnika ove godine nije zabeleženo demonstriranje novih raketnih projektila.

Vrhovni vođa Kim Džong Un prisustvovao je paradi koja je počela u ponoć u glavnom gradu Pjongjangu, a vojni avioni su u formaciji nadletali trg Kim Il Sung, navodi se u izveštaju severnokorejske agencije KCNA, koji prenosi Rojters.

Novine Rodong Šinmun, glasilo vladajuće Radničke partije, objavile su fotografije ljudi u narandžastoj zaštitnoj opremi sa gas-maskama koji su simbolizovali napore zemlje u borbi protiv koronavirusa, kao i snimke vojnih pešadijskih jedinica kako marširaju uz nekoliko višecevnih raketnih bacača.

U dosadašnjim izveštajima nisu zabeležene niti pomenute rakete, a Kim nije održao nikakav govor, za razliku od prošlog oktobra kada je država održala noćnu vojnu paradu na kojoj su prikazane do tada nezabeležene interkontinentalne balističke rakete.

Nakon događaja u oktobru prošle godine, u januaru je održana još jedna noćna vojna parada, a pripreme za ovu poslednju uočene su ranije na satelitskim snimcima; o njima su prošle nedelje izveštavali specijalizovani portali za praćenje događaja u Severnoj Koreji "NK njuz" i "38 Nort".

Razgovori čiji je cilj ubeđivanje Pjongjanga da odustane od nuklearnog oružja i arsenala balističkih projektila u zastoju su poslednjih godina.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena najavila je nastavak diplomatskih napora kako bi se postigla severnokorejska denuklearizacija, ali za sada nije pokazala spremnost da ispuni zahteve te zemlje za ublažavanje sankcija.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво