Čitaj mi!

Bekstvo iz izraelskog zatvora, Palestinci prošli kroz otvor ispod umivaonika

Šestoro palestinskih zatvorenika pobeglo je iz jednog od najčuvanijih izraelskih zatvora. Oni su prošli kroz prolaz koji su pronašli ispod umivaonika u ćeliji. U toku je potraga za beguncima.

Šestorica zatvorenika, među kojima su i članovi organizacije Islamski džihad, delila su ćeliju u zatvoru Gilboa, navodi Gardijan.

Iako se prvobitno mislilo da su oni iskopali tunel, komesarka izraelske zatvorske službe Keti Peri rekla je da su begunci iskoristili grešku u strukturi zatvora i otkrili prazninu ispod poda.

"Prema našim prvim istraživanjima, izgleda da nije bilo kopanja, nego je ploča koja je pokrivala rupu samo podignuta", ispričala je Perijeva.

Omer Barlev, izraelski ministar javne bezbednosti, rekao je da su muškarci možda već stigli na Zapadnu obalu nakon što je beg otkriven u ponedeljak, u tri sata ujutro.

"Planiranje je bilo vrlo precizno, vrlo detaljno, pa je verovatno postojala i pomoć spolja. Trenutno to ispitujemo. Uhvatićemo begunce", rekao je Barlev.

Na fotografijama koje su objavljene nakon bekstva vidi se uski prolaz u podu ispod umivaonika, a begunci su se kroz taj prolaz domogli odvodnog sistema zatvora. 

Zvaničnici su podigli blokade na putevima i patroliraju u području zatvora. Kako bi se sprečili dalji pokušaji bekstva, ostalih 400 zatvorenika je premešteno.