Читај ми!

Dan posle završetka evakuacije iz Avganistana, šta će biti sa onima koji su ostali

Pošto je i poslednji američki vojnik napustio Avganistan, čime je završena velika akcija evakuacija tokom koje je prevezeno 79.000 civila, postavlja se pitanje šta će biti sa strancima i lokalnim stanovništvom koje je radilo i sarađivalo sa stranim misijama.

Tokom osamnaestodnevne akcije evakuacije iz Avganistana prevezeno je 79.000 civila. Pošto i poslednji američki vojnik napustio tlo Avganistana, komandant američke centralne komande Frenk Mekenzi priznaje da nije bilo moguće evakuisati sve koji su to želeli.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena navela je da očekuje da će talibani nastaviti da obezbeđuju siguran prolaz Amerikancima i ostalima koji žele da napuste Avganistan kada odu američke trupe, prenosi Rojters.

Međutim, postoji zabrinutost oko toga kako će preostali građani napustiti Kabul ukoliko ne radi aerodrom.

Na desetine hiljada Avganistanaca koji su u riziku, kao što su prevodioci koji su radili za američku vojsku, novinari i zagovornici ljudskih i ženskih prava ostali su u toj zemlji.

Britanska novinska agencija navodi da nije poznato kakva će biti njihova sudbina, ali zvaničnici su zabrinuti da bi talibani mogli da im se osvete.

Talibani su obećali da će dozvoliti svim strancima, ali i Avganistancima sa posebnom dozvolom druge zemlje da napuste Avganistan, prema zajedničkoj izjavi Velike Britanije, SAD i još nekih zemalja.

SAD su ranije poručile da neće biti njihovih diplomata u Avganistanu i da će odlučiti o otvaranju ambasade na osnovu talibanskih akcija narednih nedelja i meseci.

Nejedinstvo Saveta bezbednosti UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju kojom poziva talibane da omoguće bezbedan prolaz svima koji žele da napuste Avganistan.

Kina i Rusija su bile uzdržane, a Moskva je predložila međunarodnu konferenciju za obnovu Avganistana i pozvala Vašington da odblokira rezerve Centralne banke te države.

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije trebalo bi da usvoje na sastanku u Briselu saopštenje u kojem poručuju da će odlučno sprečiti nekontrolisanu migraciju iz Avganistana.

"U dogovoru sa Velikom Britanijom i Nemačkom, stavićemo pred Savet bezbednosti predlog o uspostavljanju bezbednosne zone na aerodromu, gde će ljudi moći da dođu i budu zaštićeni", ističe francuski predsednik Emanuel Makron.

U Skoplje je kasno sinoć stigla prva grupa Avganistanaca koji su napustili zemlju nakon što su talibani preuzeli kontrolu.

U avionu koji je sleteo na skopski aerodrom bilo je 149 avganistanskih civila koji će privremeno biti smešteni u Severnoj Makedoniji, prenosi portal Plusinfo.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије