Čitaj mi!

Izrael: Prednost pregovorima sa Iranom, projektili spremni

Izrael je ubrzao planove za napad na postrojenja iranskog nuklearnog programa, strahujući da bi Islamska Republika uskoro mogla razviti tehnologiju potrebnu za izradu nuklearnog oružja, pišu izraelski mediji.

Najava mogućeg napada usledila je svega nekoliko časova pošto su izraelski zvaničnici ocenili da je iranski nuklearni program usporen u prethodna tri meseca, pre svega zahvaljujući složenim pregovorima koji se već mesecima vode između Teherana, SAD i nekoliko evropskih država.

Bez obzira na usporen ritam nuklearnog programa, Izraelci strahuju da bi Iran, u narednim mesecima, mogao da dođe do količine obogaćenog uranijuma dovoljne za izradu nuklearnog oružja.

Upozorenje o napadu su u prethodnih nekoliko dana javno izneli šef generalštaba izraelskih odbrambenih snaga Aviv Kohavi i ministar odbrane Beni Ganc, uoči susreta premijera Naftalija Beneta sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i ostalim visokim zvaničnicima u Vašingtonu.

Izraelski zvaničnici tvrde da su Irancima, suštinski, potrebna svega dva meseca kako bi proizveli dovoljno materijala za izradu nuklearnog oružja i otprilike još toliko kako bi ga osposobili za upotrebu.

Iako Teheran odbija bilo kakvu vezu nuklearnog programa sa razvojem oružja, američki i izraelski zvaničnici su u nekoliko navarata u proteklih desetak godina upozoravali da je Teheran "nadomak" atomske bombe.

Takva upozorenja nisu se obistinila iz niza razloga, između ostalog jer je najmanje pet iranskih nuklearnih fizičara ubijeno u seriji nerazjašnjenih napada tokom tog perioda. Teheran za ubistva optužuje izraelske tajne službe.