Читај ми!

Groblje srama u Palermu – hiljadu preminulih dve godine čeka na sahranu

Skoro hiljadu sanduka pod šatorom na groblju Rotoli u Palermu, glavnom gradu Sicilije, već dve godine čeka na red: preminuli ne mogu da budu sahranjeni jer nema mesta, a političari nisu u stanju da nađu rešenje, dok se zbog vrućine širi nepodnošljivi zadah.

"Palermo je grad koji nije u stanju da sahrani svoje preminule", samo su neki od naslova u italijanskim medijima koji opisuju jezivu situaciju na groblju u tom gradu, na koje svaki dan stiže od 15 do 20 novih kovčega koji se slažu jedni na druge ispod šatora smeštenih na staze koje vode do ostalih delova groblja.

Porodice preminulih često ne mogu da prođu i odnesu cveće na grob najmilijih. Onih koji su sahranjeni. U tome ih, dakle, sprečavaju šatori i jezivi zadah koji se iz njih širi.

Neki od sanduka su i bukvalno eksplodirali zbog vrućine i iz njih se izlivaju tečnosti koje su prirodni proces dekompozicije tela koji bi, inače, trebalo da se dešava pod zemljom.

Na površini, pod šatorima, temperatura prelazi 40 stepeni. Porodice koje su intervjuisali italijanski mediji kažu da već mesecima svoje preminule mogu da obiđu jedino preskačući ili penjući se na druge sanduke, i da zato izbegavaju da dolaze, kao i zbog užasno neprijatnog mirisa.

Jedan od intervjuisanih je izjavio i da je njegov otac ispod tog šatora već 14 meseci, te da nema reči kojima bi opisao užas, s obzirom na nehigijenske uslove, nepoštovanje ljudi i čina smrti, te bola koji osećaju porodice znajući da njihovi najmiliji nisu imali dostojanstvenu sahranu već leže u nabacanim sanducima na temperaturi koja prirodno dovodi do toga da se sadržaj sanduka raspada i širi neprijatan miris.

Razlog je nedostatak mesta za sahranjivanje ljudi. Potrebno je novo groblje, kao i da napokon proradi krematorijum koji je pokvaren, tako da ako neko želi da kremira preminule mora da ide u druge gradove, u Mesinu ili Kozencu na primer.

Nažalost, kao što to često biva, čitav slučaj zavisi od političkih sukoba i činjenice da se političari svađaju među sobom oko toga čija je odgovornost. Kao u pingpong meču, političari prebacuju odgovornost jedni na druge ne nalazeći rešenje više od dve godine.

Projekat izgradnje novog groblja je zatvoren u fioci već dvadeset godina, a ima mnogo i onih koji su iskoristili ovu situaciju – bilo je dovoljno da plate mito kako bi preskočili red i sahranili preminule koji bi, inače, čekali na red i do dve godine. Policija je otkrila i da postoji plan mafije da izgradi privatno groblje. Naime to je ideja Đuzepea Greka koji je nećak mafijaša Mikelea poznatog kao "papa".

No, kako izjavljuju članovi porodica i podvlače mediji, ne postoji opravdanje za ovakvu situaciju koja pogađa dostojanstvo ljudi. Oni su napušteni, bez sahrane, natrpani pod šatorom kao "roba" u magacinima tržnih centara sa kojom ne znaju šta da rade. Takvo nešto je nemoguće zamisliti u zemlji koja sebe smatra civilizovanom.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво