Читај ми!

Srpski mitraljezi, američki helikopteri - kakvo oružje sada imaju talibani

Preuzimanjem vlasti u Kabulu, talibani su došli u posed velike količine naoružanja i vojne opreme avganistanske vojske i policije. Iako su samo Amerikanci uložili oko 84 milijarde dolara za vojnu pomoć Avganistanu, najveći deo tog novca je potrošen na održavanje tehnike i obuku. Najviše je uloženo u avijaciju i oklopna vozila, i vrlo malo u teško naoružanje. Srbija je prodavala Avganistanu mitraljeze, puške i pištolje.

Prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije iz Londona, Avganistanska nacionalna armija imala je početkom 2021. godine samo 20 tenkova T-55 i T-62, koji su kupljeni još pre pola veka od Sovjetskog saveza. I još 24 u skladištima.

Nešto je bolja situacija sa artiljerijom, ali se i tu radi o mahom starijim modelima. Od ukupno 109 vučnih haubica, 85 je sovjetskih D-30 u više varijanti i 24 američke haubice M-114 - što su sve oružja iz vremena Hladnog rata.

Zanimljivo je da u registru trgovine naoružanja Ujedinjenih nacija stoji da su samo SAD donirale Avganistanu 600 haubica, Bosna i Hercegovina 20, Slovačka 24 - ali u analizi uglednog instituta iz Londona stoji da ih ima višestruko manje.

Najbrojniji borbeni sistemi u avganistanskoj vojsci su oklopna vozila, kojih ima više od 1.000 i sva su nabavljena u poslednjih desetak godina. Najviše ima vozila M1117 MSFV koje je američka firma "Tekstron" pravila specijalno za avganistansku vojsku. Do početka 2021. isporučeno je oko 640 vozila i od naoružanja imaju teški mitraljez i bacač granata.

Po brojnosti slede vozila Maks Pro kojih ima oko 200 i ona spadaju u kategoriju MRAP (mine resistant ambush protected). Amerikanci su iz svojih ratnih rezervi donirali zastarela borbena vozila pešadije M113 i posle gubitaka u borbama broj raspoloživih vozila je oko 170.

Kako je Avganistan planinska zemlja, važnu ulogu u ratovanju imaju i minobacači. Najviše ima minobacača 82 mm 2B14 sovjetske proizvodnje i to 521, a zatim slede jugoslovenski M-69 i M-69A u istom kalibru i američki M-252 u kalibru 81 milimetar.

Jugoslovenski minobacači su u Avganistan došli manjim delom iz Slovenije, a većim delom iz SAD - koje su u izveštaju o trgovini naoružanjem naveli da je zemlja porekla Jugoslavija.

Međunarodni institut za strateške studije procenio je brojno stanje avganistanske vojne avijacije na 69 aviona i 157 helikoptera. Od aviona ima 10 naoružanih Cesni, četiri transportnih Herkulesa C-130H, 23 transportne Cesne i 18 transportnih PC-12. Od borbeno-trenažnih aviona Avganistan ima 24 EMB-314 Super Tukano, od kojih je šest stalno stacionirano u SAD zbog obuke.

Helikopterska flota je brojna i najviše ima ruskih helikoptera Mi-17 i to 54. Slede laki američki helikopteri MD-530 kojih ima 53 i 42 takođe američka UH-60 Crni Jastreb. Indija je prodala 3 helikoptera "Čital" (Gepard).

Za sada je poznato da su u Uzbekistan preleteli avganistanski vazduhoplovci sa 22 aviona i 24 helikoptera, ali još nije poznato da li će letelice biti vraćene talibanskim vlastima.

Avganistan kupovao naoružanje i od Srbije

Registar trgovine naoružanja Ujedinjenih nacija beleži značajne kupovine naoružanja za Avganistan u periodu od 2002. do 2020. godine. Izveštaji se prave na osnovu prijave trgovine naoružanja koje svaka država dostavlja Ujedinjenim nacijama.

Avganistan je ukupno kupio 467 oklopnih vozila, većinom iz SAD i 10 iz NR Kine. Nabavljeno je 1.064 artiljerijskih oruđa i minobacača, većinom iz SAD, zatim 11 aviona, svi iz Amerike i 124 helikoptera, iz SAD i šest iz Češke. Više desetina aviona i helikoptera je došlo putem donacija SAD, a kupovani su u više zemalja od Rusije (Mi-17) do Brazila (Super Tukano).

Najraznovrsnija je bila kupovima lakog pešadijskog naoružanja - pištolja, pušaka i mitraljeza. Ukupno je nabavljeno oko 35.000 pištolja i revolvera, 25.000 pušaka i karabina, 30.000 automata, 90.000 jurišnih pušaka, 25.000 lakih mitraljeza i oko 12.500 teških mitraljeza. U ovoj kategoriji Amerikanci nisu imali primat, ali su posredovali u kupovini.

Srbija je prodala Avganistanu značajne količine lakog naoružanja. Prema izveštajima UN-a prodato je 975 pištolja, 416 pušaka, 3.900 jurišnih pušaka, 15.084 lakih mitraljeza M-84 i 9.509 teških mitraljeza tipa NSV . To znači da je većina mitraljeza u avganistanskoj vojsci i policiji čine srpski proizvodi "Zastava oružja" iz Kragujevca.

Ukupno je 20 država legalno prodavalo oružje vojsci i policiji Avganistana. Najveći udeo imaju Amerikanci, a značaj udeo u kategoriji lako naoružanja imaju i Velika Britanija, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i Srbija.

Gde su 84 milijarde dolara američke vojne pomoći

Prema procenama zapadnih medija, Avganistan je početkom ove godine imao oko 13.000 lako oklopljenih vozila Hamer u vojsci i policiji. Isporuka Hamera bila je stalna, jer su tokom najtežih borbi sa Talibanima Avganistanci gubili i do 100 Hamera mesečno.

Amerikanci su takođe donirali i više hiljada lakih i teških kamiona, džipova i automobila. I Hameri i kamioni su intenzivno korišćeni i veoma je upitna njihova ispravnost.

Hiljade vozila, desetine helikoptera i aviona su i najvredniji komadi borbene tehnike. Da li dolazili kao donacija ili su kupljeni na tržištu - redovno su se održavali u ispravnom stanju i račun su plaćali Amerikanci.

To govori struktura američke pomoći za avganistansku vojsku i policiju koja je usmerena na vojsku i policiju. Za 2019. pomoć je iznosila 3,92 milijarde, 2020. 4,2 i četiri milijarde dolara bilo je predviđeno za 2021. godinu. To je četiri puta više od vojnog budžeta Avganistana.

Dve trećine američke vojne pomoći od 2019. do 2021. otpada na stavku "izdržavanje" i odnosi se na nabavku rezervnih delova i održavanje borbenih sistema, koji su najvećim delom radile američke firme. Jednim delom i kroz obuku tehničara avganistanske vojske.

Nabavka borbene i neborbene tehnike, činila je u proseku 10 do 20 odsto pomoći, a ostatak je izgradnja infrastrukture i obuka avganistanske vojske i policije.

Najveći izazov za talibane u narednom periodu, bar kada je o vojsci reč, biće održavanje borbene tehnike pre svega aviona i helikoptera, ali i oklopnih vozila. Amerikanci su za ovu fiskalnu godinu (od 1. novembra 2020. do 31. oktobra 2021. godine) za održavanje naoružanja izdvojili 2,7 milijardi dolara - što znači da će talibani ako hoće dobro opremljenu vojsku morati dobro da odreše kesu.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи