Читај ми!

Raste broj žrtava na Haitiju – 1.419 poginulih, ciklon Grejs otežava potragu

Broj žrtava razornog zemljotresa na Haitiju popeo se na 1.419, a povređeno je 6.000 osoba, saopštila je Karipska civilna zaštita. Potragu za preživelima otežava tropski ciklon "Grejs".

Tropski ciklon "Grejs" pogodio je Haiti sa obilnim padavinama, samo dva dana nakon snažnog zemljotresa, što je hiljadama ugroženih ljudi donelo dodatne probleme, a prenatrpanim bolnicama i spasiocima otežalo rad.

Jaka kiša i vetar pogodili jugozapadno područje zemlje, koje je najteže stradalo u potresu u subotu, a zvaničnici su upozorili da bi padavine u nekim područjima mogle dostići 38 centimetara pre nego oluja prođe. Obilne kiše zabeležene su i u glavnom gradu Port-o-Prensu.

Oluja i kiša povećavaju opasnost od klizišta i poplava u trenutku kada je državna Agencija za civilnu zaštitu potvrdila već 1.419 smrtnih slučajeva u zemljotresu, a broj povređenih osoba je povećan na 6.000, od kojih mnogi čekaju na medicinsku pomoć i leže po hodnicima, terasama i napolju ispred bolnica u ekstremnim vremenskim uslovima.

Zemljotres jačine 7,2 jedinice Rihterove skale pogodio je Haiti u subotu. Epicentar zemljotresa bio je osam kilometara od grada Peti Trud Nip, oko 150 kilometara zapadno od glavnog grada Port o Prensa, na 10 kilometara dubine.

U potresu je potpuno uništeno više od 7.000 domova, a skoro još 5.000 oštećeno, čime je oko 30.000 porodica ostalo bez krova nad glavom.

Bolnice, škole, trgovinski objekti i crkve su takođe uništene ili teško oštećene.

Zemljotres je skoro u potpunosti uništio neke gradove na jugozapadu, u poslednjoj katastrofi koja je zadesila državu, nakon što se stanovnici Haitija već bore sa pandemijom koronavirusa, nasiljem bandi, pogoršanjem siromaštva i političkim tenzijama nakon ubistva predsednika Žovenela Moiza 7. jula.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се