Читај ми!

Predsednik Avganistana napustio zemlju, talibani proglašavaju islamski emirat

Talibanski pobunjenici, koji drže pod kontrolom gotovo dve trećine Avganistana, ušli su u glavni grad Kabul i zauzeli predsedničku palatu. Najavljuju da će proglasiti Islamski Emirat Avganistan, ali obećavaju da se neće nikome svetiti. Predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju sa svojimm najbližim saradnicima, što pokušavaju da urade i brojni Avganistanci. Osoblje američke ambasade helikopterima napušta objekat.

Diplomatski izvori Rojtersa naveli su da će predsednik privremene vlade Avganistana biti bivši ministar unutrašnjih poslova Ali Ahmad Džalali, ali nije razjašnjeno da li su talibani pristali na njegovo imenovanje.

Talibanski pobunjenici su saopštili da su počeli napad na Kabul i da ulaze u grad sa svih strana. Borcima je naređeno da se uzdrže od sile i da dozvole miran prolaz svima koji su odlučili da napuste zemlju.

Poručili su da ne žele da nevini civili budu povređeni ili ubijeni tokom preuzimanja vlasti, ali podsećaju da primirje nije na snazi.

Avganistanski ministar unutrašnjih poslova Abdul Satar Mirzakval je rekao da je garantovana bezbednost grada, preneo je Rojters.

"Neće biti napada na grad. Veliki grad i moć će biti predati privremenoj trećoj strani i naša je dužnost da obezbedimo grad. Nemojte biti žrtve njihove (talibanske) propagande. Kabul će biti bezbedan. Ne brinite, neće biti problema u Kabulu", kazao je Mirzakval.

Talibani su saopštili da se neće svetiti nikome, i da će svima koji su služili u vojsci i državnim institucijama biti oprošteno.

Dodali su da su u toku pregovori o mirnoj predaji Kabula i poručili da snabdevanje bolnica neće biti obustavljeno. Osim toga, stranci koji se nalaze u Kabulu trebalo bi da napuste grad ili da se u narednim danima prijave talibanskoj administraciji.

Talibani su zauzeli i bazu Bagram, preneo je Bi-Bi-Si. Kompleks je bio epicentar rata protiv talibana i Al Kaide skoro 20 godina do prošlog meseca, kada su se američka trupe povukle ne obavestivši avganistanske vlasti. 

Talibanskim borcima je, kako prenosi Rojters, zabranjeno da pucaju u vazduh kako bi proslavili ulazak u grad.

Jutros su talibanski pobunjenici preuzeli kontrolu nad Džalalabadom, gradom na istoku Avganistana. Džalalabad je, kako je preneo Rojters, osvojen bez borbe.

Jutrošnjim osvajanjem Džalalabada, talibani su preuzeli kontrolu nad važnom saobraćajnicom za Avganistan – auto-putem koji vodi do Pešavara u Pakistanu.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je, komentarišući situaciju u Avganistanu, da svet sa užasom posmatra rezultat još jednog istorijskog eksperimenta Vašingtona.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво