Читај ми!

Mediteran u borbi sa vatrenom stihijom – u Grčkoj "najveća ekološka katastrofa", hapšenja u Alžiru

U Grčkoj ne prestaje borba sa požarima. I dalje je najteže na severu Evije i na Peloponezu. U suzbijanju vatre na Peloponezu učestvuju i vatrogasci iz Srbije. Premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da su razorni požari širom zemlje najveća ekološka katastrofa koju je Grčka videla poslednjih decenija. Sa vatrenom stihijom se bore i na Siciliji. U Turskoj – požari na jugu, na severu poplave. Gori i u zemljama okruženja.

Dok je najveći deo požara na Eviji, drugom po veličini ostrvu u Grčkoj, ugašen, vatra se razbuktala na Peloponezu. Izbila je u blizini drevne Olimpije i proširila se. Dvadeset sela je evakuisano. Grčkim vatrogascima pomažu kolege iz drugih zemalja.

"Videli smo mnoga sela u plamenu, izgorele su kuće, ali je teško ljudima da napuste svoja sela. U vreme ovih požara pravo je čudo da niko nije povređen na Eviji i na Peloponezu, to je za nas najvažnije", rekao je pilot vatrogasac Nikolas Dauber.

U Grčkoj je za manje od dve nedelje uništeno 100.000 hektara šumskog i poljoprivrednog zemljišta. Ovo su najgori požari od 2007. godine. Na Eviji je uništen i stočni fond.

Stanovnici Evije kažu da su izgorele borove šume i poljoprivredno zemljište. 

U Italiji u požarima stradale dve osobe 

Crni dan za Italiju, jer veliki požari i dalje bukte, a izbili su i novi, najviše na Siciliji, Sardiniji, Kalabriji i Kampanji. Dve osobe su stradale – na Siciliji i u Kalabriji, gde se traži proglašavanje vanrednog stanja.

Na Siciliji je najteže kod grada Đaratane. Izgorela je borova šuma, a požari prete kućama i farmama.

U Sirakuzi je izmereno čak 48,8 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura na tlu Evrope od kada se beleže meteorološka merenja.

Požari i u Alžiru i Tunisu 

U Alžiru, gde je, prema poslednjim podacima, u požarima stradalo 69 osoba, najviše vojnika, vlasti su uhapsile četiri osobe osumnjičene za podmetanje požara, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova.

Najavljuje detaljnu istragu da bi se identifikovali svi odgovorni jer, naglašava, trideset požara u isto vreme i u istom regionu ne može biti slučajnost.

Požari su izbili u planinskom delu zapadnog Tunisa, gde je tokom rekordnog toplotnog talasa izmereno 49 stepeni. U toku je gašenje požara. Za sada nema informacija o žrtvama.

Dok se jug Turske bori sa požarima u pokrajini Mugli, na severu te zemlje pet osoba je stradalo i više njih povređeno u poplavama. Evakuacija i traganje za nestalima se nastavljaju.

Borba sa vatrom i u regionu 

Požari i u regionu – vatra je buknula između Biograda i Pakoštana u Hrvatskoj, gori borova šuma.

U Crnoj Gori vatrogasci i dalje pokušavaju da ugase požare kod Cetinja, vatra gori u pet sela.

Sa požarima se bore i u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво