Čitaj mi!

Jedna osoba poginula, nekoliko povređeno u eksploziji u industrijskom parku u Leverkuzenu

Jedna osoba je stradala, a četiri su nestale nakon eksplozije koja je potresla industrijski park u Leverkuzenu, gradu u zapadnoj Nemačkoj. Gust dim je vidljiv kilometrima daleko. Policija je izdala upozorenje stanovnicima da ne otvaraju vrata i prozore i ne izlaze iz kuće.

Požar u "Hemparku" gde su, između ostalog, smeštene hemijske kompanije "Bajer" i "Lankses", ugašen je nakon eksplozije koja se dogodila u 9.40 po lokalnom vremenu, saopštila je kompanija "Kurenta", operater tog hemijskog parka, a prenosi Rojters.

Nekoliko radnika je povređeno, od kojih dvoje teško, a pet osoba je nestalo, saopštila je "Kurenta", dodajući da još nije jasno šta je prouzrokovalo eksploziju i kasniji požar.

Službe hitne pomoći spasile su 12 lakše povređenih i još četvoro ljudi sa težim telesnim povredama, saopštile su vlasti Leverkuzena. 

Na društvenim mrežama se mogu videti snimci gustog dima koji se uzdiže iznad industrijskog parka.

Građani su sirenama i putem mobilne aplikacije Nemačke civilne zaštite upozoreni na "ekstremnu opasnost", a policija je zatražila od stanovnika u oblastima bliskim eksploziji da ostanu u svojim domovima i da zatvore vrata i prozore.

"Zatvorite vrata i prozore, uđite u zgrade, pozovite 112 samo ako imate informacije o događajima".

Rečeno je i da bi trebalo da isključe klimatizacione sisteme, dok se vrše merenja zagađenosti vazduha zbog mogućeg toksičnog gasa.

Nekoliko obližnjih auto-puteva je zatvoreno, saopštila je policija na Tviteru i pozvala  vozače da idu obilaznim putevima kako bi izbegli to područje.

Više od 30 kompanija posluje na lokaciji "Hemparka" u Leverkuzenu.