Читај ми!

Gigant duvanske industrije traži zabranu prodaje cigareta u Velikoj Britaniji

Izvršni direktor kompanije "Filip Moris internešnal" Jacek Olcak pozvao je britansku vladu da zabrani cigarete u roku od jedne decenije. Oni koji se protive pušenju ocenjuju taj potez kao licemeran.

Jacek Olcak je rekao da bi kompanija mogla da "vidi svet bez cigareta ... i zapravo, što se pre dogodi, to je bolje za sve".

Smatra da bi cigarete trebalo tretirati kao automobile sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, čija bi prodaja trebalo da bude zabranjena od 2030. godine.

Vladina akcija zaustavila bi zabunu kod pušača, od kojih neki i dalje misle da su "alternative gore od cigareta", rekao je Olcak za Sandej telegraf.

"Dajte im izbor alternativa bez pušenja… uz pravilnu regulativu i informacije, to se u nekim zemljama može dogoditi za deset godina. Možete da rešite problem jednom i zauvek", naveo je Olcak.

"Filip Moris internešnal" nedavno je saopštio da želi da polovina prometa dođe od proizvoda za nepušače, dok svetski poznata duvanska firma ide ka transformaciji u "kompaniju za zdravstvenu zaštitu i velnes", i u kojoj je plata izvršnog direktora u direktnoj vezi sa novom misijom da "oslobodi svet" ukidanjem cigareta, prenosi Gardijan.

Bez obzira na to, kompanija se našla na udaru onih koji se protive pušenju i koji "Filip Moris" optužuju za licemerje, nakon što je ta kompanija pokrenula ponudu za preuzimanje "Vekture", britanske farmaceutske kompanije koja proizvodi inhalatore za astmu, vredne milijardu funti.

Tvrde da se duvanske kompanije pozicioniraju kao deo rešenja za svet bez duvanskog dima, istovremeno nastavljajući agresivno da prodaju i promovišu smrtonosne cigarete.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije duvanski dim godišnje ubije oko 8 miliona ljudi.

Duvanske firme, uključujući i "Filip Moris" zato prelaze na alternativu cigaretama. U razvoj jednog takvog proizvoda, prema pisanju Si-En-Ena kompanija je uložila osam milijardi dolara.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво