Читај ми!

Vatikan prvi put objavio šta poseduje od nekretnina

Vatikan je prvi put objavio informacije o tome šta poseduje od nekretnina i otkrio da ih ima više od 5.000. To je, kako prenosi Rojters, deo najdetaljnijeg finansijskog izveštaja Svete stolice do sada.

Informacije koje je Vatikan objavio sadrže dva dokumenta – konsolidovani finansijski izveštaj za 2020. godinu i prvi javni budžet za Upravu nasledstva Apostolske stolice (Apsa).

Apsa, neka vrsta opšte računovodstvene kancelarije, upravlja nekretninama i investicijama, isplaćuje plate, bavi se nabavkama i ljudskim resursima.

Između ta dva dokumenta, svaki sa ogromnim brojem dijagrama, grafikona i mapa, i dva intervjua s objašnjenjima, Vatikan je izdao više od pedeset stranica finansijskog materijala.

Budžet Apse na tridseset stranica pokazao je da Sveta stolica poseduje 4.051 nekretninu u Italiji i oko 1.120 u inostranstvu, ne računajući njene ambasade širom sveta.

Samo oko 14 odsto poseda u Italiji iznajmljeno je po tržišnim cenama, dok su ostali iznajmljeni po sniženim cenama, mnogi za crkvene službenike. Oko 40 odsto su bile institucionalne zgrade poput škola, samostana i bolnica.

Dokumentacija pokazuje da Apsa ulagala u nekretnine u luksuznim delovima Londona, Ženeve, Lozane i Pariza.

U zasebnom konsolidovanom finansijskom izveštaju za Svetu stolicu objavljenom u subotu prikazan je deficit od 64,8 miliona evra u 2020. godini, u odnosu na 79,2 miliona evra u 2019. godini.

Vatikan, uključujući muzeje i banku, ima zaseban budžet.

Da bi se smanjio deficit 2020. godine, oko pedeset miliona evra je uzeto iz Piters Pens fonda.

Pandemija kovida 19 dosta je uticala na prihode Vatikana u 2020. godini. Bazilika Svetog Petra i vatikanski muzeji koje je 2019. posetilo oko šest miliona ljudi, veći deo prošle godine bili su zatvoreni ili samo delimično otvoreni.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво