Читај ми!

Prva zatvorska kazna za upad Trampovih pristalica u američki Kongres

Američki savezni sudija izrekao je osmomesečnu zatvorsku kaznu Polu Hodžkinsu za učešće u neredima na Kapitol hilu u Vašingtonu 6. januara, što je prva krivična presuda za upad u zgradu Kongresa SAD.

Hodžkins je prvi osuđeni među 535 osoba koje se terete za upad u zgradu američkog Kongresa.

Hodžkins (38) se 2. juna izjasnio krivim po jednom krivičnom delu – ometanju službenog postupka, pošto je u Kongresu u toku bilo formalno potvrđivanje izborne pobede Džozefa Bajdena na novembarskim predsedničkim izborima, prenosi Rojters.

Pristalice tadašnjeg predsednika Donalda Trampa upali su u Kongres 6. januara, podstaknuti njegovim tvrdnjama da su izbori pokradeni.

Tužioci su tražili od američkog okružnog sudije Rendolfa Mosa kaznu od 18 meseci zatvora. S druge strane, Hodžkinsov advokat, zatražio je da njegov klijent ne bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Tokom saslušanja o određivanju kazne, Hodžkins je rekao da se "kaje i žali zbog svojih postupaka", dodavši da je njegovo ponašanje možda ohrabrilo druge da se "upuste u destrukciju".

"Ovo je bila moja glupa odluka i potpunosti prihvatam odgovornost", dodao je Hodžkins, stanovnik Tampe koji radi kao operater dizalice za čeličnu kompaniju.

Tužilac Mona Sedki rekla je sudiji da je Hodžkins navukao zaštitne naočare pre ulaska u prostorije za senatore i "ponosno pozirao za selfije". Ona je naglasila da Hodžkins nije uništavao imovinu i da nikoga nije povredio.

Od 17 ljudi koji su se izjasnili krivim, Hodžkins je prva osoba koja je osuđena na zatvor. Jedino je još Ana Morgan-Lojd iz Indijane prekršajno osuđena na tri godine uslovne kazne.

Brojnim optuženima za nerede prete duže zatvorske kazne od Hodžkinsove.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи