Čitaj mi!

Uhapšen osumnjičeni za organizaciju ubistva predsednika Haitija

Policija Haitija saopštila je u nedelju da je uhapsila jednog od osumnjičenih organizatora ubistva predsednika Žovanela Moiza, a radi se o Haićaninu koga vlasti sumnjiče da je angažovao plaćenika da izvedu atentat i da je imao nameru da zameni Moiza na mestu šefa države.

Moiz je ubijen u sredu u predsedničkoj rezidenciji u glavnom gradu Port o Prensu, a vlasti navode da je u atentatu učestvovalo 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija, podseća Rojters.

Direktor policije Leon Šarl izjavio je na konferenciji za novinare da je uhapšen Kristijan Emanuel Sanon (63), koji je došao na Haiti privatnim avionom početkom juna, u pratnji unajmljenog obezbeđenja, i želeo je da postane predsednik.

Direktor nije ulazio detaljno u Sanonove motive, osim što je rekao da su politički motivisani, dodavši da ga je jedan od ranije uhapšenih za učešće u atentatu kontaktirao nakon privođena.

Sanjon je nakon toga kontaktirao ostala dva organizatora ubistva.

"Cilj napadača je prvobitno bio da se osigura bezbednost Emanuela Sanona, ali je kasnije misija promenjena, pa su jednom od neposrednih izvršilaca pokazali nalog za hapšenje predsednika Republike", dodao je Šarl.

Javni podaci pokazuju da je muškarac koji se zove i preziva isto kao Sanon radio kao doktor na Floridi, ali nije još jasno da li je reč o istom čoveku.

Takođe, nije jasno zašto bi Sanon želeo da sruši Moiza, čije je ubistvo poslednje u nizu problema u toj zemlji, koja je već zatražila međunarodnu pomoć, preneo je Rojters.

Vašington je odbio zahtev Haitija da im pošalju trupe, iako je visoki američki zvaničnik rekao u nedelju da će poslati tehnički tim da proceni situaciju.

Prethodno, policija je uhapsila 18 Kolumbijaca i tri Amerikanaca haićanskog porekla, naveo je Šarl.

Pet Kolumbijaca je u bekstvu, a trojica su ubijena, rekao je on.

Osumnjičeni za učešće u atentatu su rekli istražiteljima da im je rečeno da treba da uhapse predsednika, a ne da ga ubiju, preneo je Majami herald izjavu osobe koja je upoznata sa istragom.

Izvor blizak istrazi je izjavio da su dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija, Džejms Soladdzes i Džozef Vinsent, rekli istražiteljima da su radili kao prevodioci kolumbijskoj komandnoj jedinici koja je imala nalog za hapšenje, ali kada su stigli, pronašli su predsednika mrtvog.