Читај ми!

Uhapšena šestorica osumnjičenih za ubistvo predsednika Haitija, među njima i državljanin SAD

Policija Haitija uhapsila je šestoricu muškaraca osumnjičenih za ubistvo predsednika te zemlje Žovanela Moiza. Među uhapšenima je američki državljanin, a veruje se da je bar još jedan od uhapšenih Amerikanac poreklom sa Haitija.

Šef haićanske policije Leon Šarl izjavio je da je policija uhvatila šestoricu muškaraca koji se sumnjiče da su ubili predsednika te zemlje Žovanela Moiza, ali da se za organizatorima ubistva još uvek traga, prenosi Rojters

Među uhapšenima koji se sumnjiče za ubistvo, jedan je američki državljanin, Džejms Solejdžis poreklom sa Haitija, izjavio je ministar za izbore i interparlamentarne odnose Matijas Pjer, prenosi Vašington post

Veruje se da je bar još jedan od uhapšenih Amerikanac poreklom sa Haitija, rekao je Pjer u intervjuu američkom listu. 

Gomila ljudi pojavila se ispred policijske stanice u prestonici Port o Prensu u kojoj su osumnjičeni smešteni, a čelnik policije Leon Šarl ih je pozvao da sarađuju sa snagama bezbednosti, te da ne izazivaju nemire. 

Premijer Haitija Klod Žozef apelovao je na građane da osumnjičene ubice predsednika Žovenela Moiza predaju policiji i da ih ne linčuju.

Ranije danas, saopšteno je da je policija Haitija uhvatila prvu dvojicu navodnih učesnika atentata, a masa je tada zapalila nekoliko automobila.

Žovanel Moiz ubijen je u sredu, u svojoj privatnoj rezidenciji u Port o Prensu, a u napadu je ranjena i njegova supruga, koja je u teškom stanju prebačena na lečenje u Majami.

Premijer Haitija Klod Žozef za napad je optužio "strance", koji su međusobno komunicirali na engleskom i španskom jeziku, navodeći da je naoružana grupa sa okolnih brda sišla oko jedan sat posle ponoći i upala u predsednikovu rezidenciju.

Napad je usledio posle godina protesta protiv Moizove vlasti i zahteva za njegovu ostavku, ali i dalje nije poznato ko su napadači, iako lokalni mediji tvrde da je na listi sumnjivih šef mafije, bivši policajac koji je uspeo da ujedini nekoliko rivalskih grupa u jedinstvenu organizaciju.

Moiz je predsednik Haitija od februara 2017. godine, a poslednjih nekoliko godina je na meti oštrih protesta opozicije, koja ga je optuživala za korupciju, zastrašivanje i ubistva političkih rivala.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво