Читај ми!

Šta kriju britanska tajna dokumenta pronađena na autobuskoj stanici

Strogo poverljiva dokumenta sa detaljima o britanskom razaraču "Defender" koji je nedavno učestvovao u incidentu u Crnom moru, pronađeni su na autobuskoj stanici u Kentu.

Portparol britanskog Ministarstva odbrane izjavio je da je zaposleni prijavio gubitak tajnih dokumenata dok je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pokrenula istragu.

Dokumenata su pronađena iza autobuske stanice u Kentu u utorak ujutro, preneo je Bi-Bi-Si.

Kako navodi Gardijan, U dokumentu na 50 stranca govori se i o potencijalnoj reakciji Rusije na kretanje britanskog razarača u blizini obale Krima, kao i o planovima za moguće britansko vojno prisustvo u Avganistanu.

Britanija je u sredu bila umešana u diplomatski i vojni spor sa Rusijom nakon što je brod britanske Kraljevske mornarice nakratko prošao vodama u blizini obale Krima koji je prisajedinjen Rusiji 2014. godine.

Dokumenta potvrđuju da je misija koju je britansko ministarstvo opisalo kao "nevin prolaz kroz ukrajinske teritorijalne vode" sa pokrivenim oružjem i brodskim helikopterom smeštenim u svoj hangar, izvedena u očekivanju da bi "Kremlj mogao agresivno da odgovori".

Moskva je u sredu saopštila da su patrolni brod i borbeni avion ispalili upozoravajuće hice u blizini "Defendera", jer je ušao u ruske teritorijalne vode, što je Britanija odbacila.

London je u prvobitnoj reakciji naveo da je brod prolazio kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom, odbacujući navode Rusije da je ruska mornarica ispalila hice upozorenja.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије