Читај ми!

NATO potvrdio da nema nameru da instalira nove nuklearne rakete u Evropi

Lideri NATO na Samitu u Briselu potvrdili su da nemaju nameru da instaliraju nove nuklearne rakete u Evropi, a cilj im je da ojačaju vojnu organizaciju kao okvir za kolektivnu odbranu u evroatlantskoj sferi - protiv svih pretnji, iz svih pravaca. Potvrđuju otvorenost za dijalog sa Rusijom. U saopštenju se navodi da su zabrinuti zbog "metoda sile" koje koristi Kina na međunarodnoj areni i njenom saradnjom sa Rusijom.

Lideri NATO samita su u završnom saopštenju naveli da je cilj da tu organizaciju ojačaju kao "organizacioni okvir za kolektivnu odbranu u evroatlantskoj sferi, a protiv svih pretnji iz svih pravaca".

Dodaje se "da je cilj saveznika da NATO postane vodeća međunarodna organizacija kad je reč o razumevanju i prilagođavanju uticaju klimatskih promena na bezbednost", prenosi Rojters.

"Pozivamo Rusiju da se odrekne toga da Češku i SAD označava kao 'neprijateljske zemlje', navodi se u saopštenju.

U završnom saopštenju usvojenom nakon samita ističe se i da će NATO odgovoriti na rastući nuklearni arsenal Rusije, i poziva se Iran da obustavi sve aktivnosti vezane za balističke rakete.

Lideri su takođe u saopštenju naveli da će obezbediti sredstva za međunarodni aerodrom Hamid Karzai u Kabulu. 

Dogovoreno je veće ulaganje u budžete saveza

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naveo je da je dogovoreno da se povećaju ulaganja u sva tri zajednička budžeta saveza.

Stoltenberg je u februaru predložio da saveznici ulažu više novca direktno u postojeće, iako male, zajedničke budžete, umesto da se oslanjaju na trenutni sistem, na osnovu koga svaka vlada plaća za svoje vojne operacije, preneo je Rojters.

Jens Stoltenberg je rekao da NATO saveznici rade na tome kako da obezbede dalji rad međunarodnog aerodroma u Kabulu, u čemu bi Turska trebalo da ima ključnu ulogu, ali da nisu donete nikakve odluke.

NATO će ponašanje Kine označiti kao "sistemski izazov"

NATO će formalno označiti da je ponašanje Kine "sistemski izazov" u svom finalnom saopštenju nakon samita, pokazuje nacrt dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

"Deklarisane ambicije Kine i njeno ponašanje predstavljaju sistemski izazov za međunarodni poredak koji je uređen propisima kao i za druge oblasti relevantne za bezbednost Alijanse", naveli su lideri NATO-a, navodi agencija.

NATO će prozvati Kinu zbog ubrzanog širenja nuklearnog arsenala, netransparentnosti tokom procesa modernizacije svojih snaga, kao i vojne saradnje sa Rusijom, pokazuje nacrt dokumenta.

Erdogan i Micotakis se dogovorili o nastavku dijaloga

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da se dogovorio sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom o nastavku dijaloga dve zemlje povodom spornih pitanja.

Erdogan, koji se susreo sa Micotakisom na marginama samita NATO u Briselu, smatra da nisu potrebni posrednici tokom razgovora njih dvojice, preneo je "Katimerini".

Ankara i Atina su dugo u razmiraicama po nekim pitanjima, počev od konflikta oko teritorija u Mediteranu, preko vazdušnog prostora, do migracija.

NATO saveznici su bili blizu konfrontacije prošle godine, narušavahjući odnose Evropske unije i Ankare, dodaje Rojters.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи