Читај ми!

Ubica italijanskog sudije Falkonea na slobodi – između slova zakona i besa javnosti

Posle 25 godina provedenih iza rešetaka zbog ubistva sudije Đovanija Falkonea, mafijaški bos Đovani Bruska pušten je na slobodu. Iako kaže da razume slovo zakona, sestra sudije Flakonea apeluje da policija i sve nadležne institucije Brusku drže na oku, dok se na društvenim mrežama šire negativne reakcije italijanske javnosti.

Đovani Bruska danas ima 64 godine. Kada je bivši mafijaš, verni sledbenik najvećeg mafijačkog bosa Koza Nostre Totoa Rine, 23. maja 1992. pritisnuo dugme na daljinskom upravljaču i aktivirao bombu koja je ubila sudiju Đovanija Falkonea, njegovu suprugu Frančesku Morvilo i tri agenata u pratnji, imao je trideset pet.

Uhapšen je četiri godine kasnije, u provinciji Agriđento i nakon nekoliko godina odlučio je da sarađuje sa vlastima. Juče je pušten iz zatvora Rebibija u Rimu nakon 25 godina služenja kazne, uz negodovanje rodbine žrtava i italijanske javnosti.

Atentat na sudiju Falkonea poznat kao "Bomba di Kapaći" izvršen je 1992. godine, a Italija nije prestala da se svakodnevno suočava sa temom mafije koja je i dalje, iako na drugi način, izuzetno aktivna u celoj zemlji.

Bruska je osuđen na 30 godina zatvora, ali je – budući da zakon predviđa olakšice: 45 dana slobode na svakih šest meseci zatvora, čak i za mafijaše – izašao u ponedeljak nakon 25 godina izdržavanja kazne.

On je u programu zaštite koji obezbeđuje sigurnost onima koji se pokaju i sarađuju sa policijom. Bruski je upravo saradnja sa organima reda omogućila da ne dočeka smrt u ćeliji, iako ni sam nije mogao da izbroji počinjena ubistva. Bilo ih je preko sto pedeset.

Zahvaljujući saradnji, imenima i priznanjima, izbegao je doživotnu robiju i omogućio hapšenje drugih mafijaških bosova i njihovih sledbenika.

Reagovanja Falkoneove sestre i udovice jednog agenta

Sestra sudije Falkonea, Marija Falkone izjavila je za italijanske medije: "Sa ljudske strane ova vest me je potresla, sa druge strane to je zakon, onaj isti koji je odobrio moj brat, tako da ga je treba poštovati."

Ona se nada se da će ga policija i svi nadležni držati na oku, sa izuzetno velikom pažnjom, i da će ga na svaki način sprečiti da se vrati kriminalnim radnjama, s obzirom na to da nije baš voljno sarađivao sa policijom.

"Organi reda su mnogo puta sumnjali u ono što Bruska govori, a najviše kada je u pitanju imovina o kojoj svakako nije rekao sve", navela je Marija Falkone.

Smatra da bi bila uvreda za sve njegove žrtve da taj čovek, koji je u stanju da izvrši užasna krivična dela, ostatak života provede uživajući u "bogatstvu uprljanom krvlju".

S druge strane, udovica jednog od stradalih agenata, Antonija Montinara, Tina, naglašava da se "država poigrala sa njom i da se oseća neutešno".

"Ko je pritisnuo to dugme i zauvek uništio moj život sada je slobodan. Potrebna nam je država koja će nas štititi a ne oslobađati kriminalce", poručila je udovica stradalog agenta.

Mateo Salvini, vođa partije Liga kaže da je to pravda kakvu Italija ne zaslužuje.

Bes na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama se mogu pročitati reakcije Italijana koji su apsolutno protiv oslobađanja mafijaša koji izaberu da sarađuju sa organima reda ne bi li ranije izašli iz zatvora, poput Đoakina la Barbere, Santina di Matea i mnogih drugih.

Di Mateo je bio jedan od prvih mafijaša koji je priznao i opisao sva krivična dela još 1993. godine. Iz osvete mu je otet 12-godišnji sin, kojeg su držali zarobljenog dve godine, a potom ubili i istopili u kiselini.

Osoba koja je naredila to užasno ubistvo maloletnika je bio upravo Đovani Bruska. Bruska je uhapšen zajedno sa bratom Encom, još jednim mafijašem iz klana Korleone koji se takođe pokajao i odavno je pušten na slobodu.

Đuzepe Kostanca, vozač sudije Falkonea koji je preživeo atentat, smatra da mafijaše poput Bruske treba zatvoriti doživotno i baciti ključeve.

Nije dovoljno sećati se svakog 23. maja dramatičnog atentata na sudiju Falkonea, potrebno je da cela zemlja ustane na noge i da se ogorčeno usprotivi ovakvoj nepravdi – komentari su mnogih.

Gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi napisala je na Tviteru da ne želi da veruje da je Bruska na slobodi.

"Bruska je slobodan? Ne želim u to da verujem. To je užasna, neprihvatljiva sramota, nepravda za celu zemlju. Moramo uvek biti na strani žrtava i na strani onih koji se bore protiv mafije", navela je Rađijeva u svojoj objavi.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво