Читај ми!

Uhapšene tri osobe zbog pada žičare u Italiji, priznali da su namerno blokirali kočnice

Italijanska policija je uhapsila tri osobe koje smatra odgovornim za pad žičare na jezeru Mađore, kada je poginulo četrnaest ljudi.

Uhapšeni za nesreću koja je potresla Italiju priznali su da su blokirali kočnice jer nisu želeli da zatvore žičaru i time izgube zaradu nakon perioda pandemije koji je teško oštetio ekonomiju.

Sve se dogodilo u nedelju, kada je žičara na relaciji Stresa–Motarone, na jezeru Mađore koje se nalazi 88 kilometara od Milana, na samo metar od cilja, naglo krenula unazad brzinom od 100 kilometara na čas a zatim se sunovratila u ponor.

Javni tužilac suda u Verbaniji izjavio je da postoje vrlo teški dokazi krivice koji terete tri osobe koje su svesno učinile teško krivično delo.

Ne radi se, dakle, o ljudskoj grešci već o svesnom činu osoba koje su na taj način želele da izbegnu eventualno stopiranje rada žičare, čaki po cenu ljudskih života.

U pritvoru se nalaze vlasnik žičare Luiđi Nerini, vlasnik kompanije koja upravlja celim pogonom Enriko Perokio, inženjer koji je zadužen za žičaru i jedan od šefova Gabrijele Tadini.

Kočnice koje se aktiviraju u opasnim situacijama bile su namerno pokvarene, tj. van funkcije, a tri osobe su priznale da su to svesno uradile.

"Znali su da postoji problem ali nisu želeli da se bave time jer su strahovali da će pretpreti ekonomsku štetu nakon već teškog perioda", izjavio je komandant karabinijera Verbanije Alberto Čikonjani za italijanske medije.

"Ostavili su pokvaren mehanizam koji omogućava da se kočnice aktiviraju u opasnim situacijama, jer nisu želeli da još jednom zatvaraju žičaru", dodao je Čikonjani.

Saslušanje je završeno noćas u četiri priznanjem sve tri osobe. Karabinijeri još jednom naglašavaju da su sve tri osobe bile svesne onoga što čine radi ekonomske zarade.

Oni su u pritvoru zbog višestrukog ubistva.

Stradala čitava porodica 

Kabina je već nekoliko dana funckionisala na ovaj način. Na jednom video-snimku jedna od osoba koja se pre nekoliko dana vozila tom žičarom je izgovarala rečenicu: "Zašto se ovako trese, nije normalno da se ovoliko trese!"

Jedan čovek i njegov sin su se spasli tragedije jer nije bilo dozvoljeno da u žičaru uđe više od 15 ljudi, pa su oni čekali drugu dok se pred njihov očima odvijala drama.

Među žrtvama su članovi porodice Biran, poreklom iz Izraela – 26-godišnja Tal, 30-godišnji Amit i njihov dvogodišnji sin Tom. Jedini preživeli je dečak Etan koji je smešten u bolnicu u Torinu i najverovatnije će danas biti probuđen iz kome.

Petogodišnjeg Etana je najverovatnije spasao zagrljaj oca. Njegovi baba i deda, Isak i Barbara Konisky, doputovali su iz Tel Aviva ne bi li posle godinu dana videli unuke i decu, ostavivši sukob između Izraela i Palestine za sobom.

Nažalost, pronašli su smrt u Italiji u prelepom sunčanom danu koje su mnoge italijanske familije iskoristile za izlet van grada jer je napokon bilo omogućeno i kretanje među regionima.

Poginula je i Serena Kosentino (27) koja se tek oporavila od kovida i poželela da sa svojim mladićem Mohamedom Sahisavandijem (30) proslavi povratak novom životu.

Roberta Pistolato (40) i njen suprug Anđelo Vito Gasparo (45) izabrali su Motarone za proslavu njenog 40. rođendana. Roberta je izgubila sestru od kovida.

Život su izgubili i Alesandro Merlo (29) i njegova devojka Silvija Malnati (27), koji su se spremali za zajednički život, kao i porodica Zorloni, Vitorio (55) i Elizabeta (37) koji su planirali da se venčaju za mesec dana. Njihov petogodišnji sin Matija je preminuo u bolnici. 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво