Читај ми!

Putin i Bajden se sastaju sredinom juna u Ženevi

Predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Rusije Vladimir Putin sastaće se u Ženevi 16. juna, saopštila je Bela kuća. Tu informaciju potvrdio je i Kremlj, prenosi Rojters.

Sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki navela je da će dvojica lidera razgovarati o "čitavom spektru neodložnih pitanja, dok težimo da povratimo predvidljivost i stabilnost u odnosima SAD i Rusije".

Kremlj je potvrdio da će se Putin i Bajden sastati u Ženevi, gde će razgovarati o problematičnom stanju odnosa Moskve i Vašingtona.

U saopštenju Kremlja navodi se da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim odnosima, o problemima koji se tiču strateške nuklearne stabilnosti i drugim pitanjima, uključujući kooperaciju u borbi protiv kovida 19 i regionalnim konfliktima.

Bajden je u telefonskom razgovoru sa Putinom prošlog meseca predložio da se njihov sastanak održi u trećoj zemlji, prenosi Si-Bi-Es njuz.

Od stupanja na dužnost, Bajden je najavio nekoliko akcija protiv Rusije kao odgovor na niz pitanja, uključujući sajber upad u "SolarVinds", navodno mešanje u izbore 2020. godine i gomilanje ruskih trupa u blizini granice na istoku Ukrajine.

Prošlog meseca predsednik SAD je najavio sankcije usmerene protiv 32 ruska entiteta i pojedinaca, uključujući 10 zvaničnika koji su proterani iz SAD.

Sa druge strane, Kremlj je preduzeo recipročne mere i proterao 10 američkih diplomata i zabranio ulazak osmoro sadašnjih i bivših američkih zvaničnika, uključujući direktora Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejnes, direktora FBI-a Kristofer Vraija, državnog tužioca Merika Garlanda i ministra za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa.

Susret u Ženevi, neće biti prvi sastanak Bajdena i Putina. Dvojica predsednika sastala su se 2011. godine, dok je Bajden u američkoj administraciji služio kao potpredsednik.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара