Читај ми!

Predizborni masakr Sendera Luminosa, 16 mrtvih

Peruansko ministarstvo odbrane optužilo je nekadašnje komunističke gerilce iz pokreta Sendero Luminoso za ubistvo 16 osoba čija su tela pronađena spaljena nedaleko od grada San Migel del Ene.

Spaljena tela pronađena su u jeku predizborne kampanje u Peruu, i to nekoliko dana pošto je pokret Sendero Luminoso upozorio stanovnike da ne izlaze na izbore.

Među ubijenima je i dvoje dece, saopštilo je peruansko ministarstvo odbrane, navodeći da je napad organizovao lider tog gerilskog pokreta Viktor Kispe Palomino.

Žrtve ove akcije pokreta Sendero Luminoso pobijene su iz vatrenog oružja, a na mesto zločina pronađeni su pamfleti kojima se stanovništvo upozorava da ne učestvuje na izborima.

Peruanska vojska je odmah pojačala snage u tom regionu, koji se godinama smatra bazom švercera kokaina, povezanih sa grupama preostalim posle raspada komunističke gerile.

Peruanska policija tvrdi da je jedina preostala frakcija Sendera Luminosa, Naoružana komunistička partija Perua u stvari postala najobičnija narko-mafija.

Najslavnije dane, Sendero Luminoso je imao krajem osamdesetih godina, kada je kontrolisao veliki deo Perua, uz ozbiljnu podršku zemljoradnika i finansijsku pomoć libijskog lidera Moamera el Gadafija.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво