Читај ми!

RTS u Tel Avivu – primirje se poštuje ali vlada oprez, sve oči uprte u mešovite sredine

U Izraelu i Pojasu Gaze poštuje se postignuti prekid vatre, posle 11 dana sukoba inostrani posrednici pokušavaju da učvrste kraj neprijateljstava i spreče izbijanje novog nasilja. Noćas je održana još jedna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija odakle su pozvani Izraelci i Palestinci da se pridržavaju dogovora o prekidu vatre.

Primirje između Izraela i Hamasa se poštuje. Ljudi u Izraelu su krenuli na posao, ali su još uvek prilično oprezni, javlja dopisnik RTS-a.

Ne bi bio prvi put da dođe do prekida teško uspostavljenog primirja, pa svi još uvek osluškuju kako izgledaju poruke iz Gaze i mešovitih sredina.

U subotu je u Tel Avivu održan Skup za zajedničku budućnost Arapa i Izraelaca na kojem su poslate i snažne poruke protiv premijera Benjamina Netanjahua.

Još uvek se broje mrtvi i povređeni, naročito u Gazi, koja je bila pod teškom izraelskom vatrom.

U Gazi se pojavio i lider Hamasa Jahje Sinvar koji je preživeo ovaj rat. Obratio se ljudima koji su bili okupljeni na jednom od trgova.

Izraelske odbrambene snage su poručile da Sinvar, iako je došlo do prekida vatre, kao i ostali visoki oficiri Hamasa, nije zaštićen i može da se nađe pod udarom.

Politički analitičari kažu da je rat doveo do porasta popularnosti ekstremnijih snaga u oba naroda, pa bi eventualni ponovljeni izbori u Izraelu mogli da izgledaju drugačije od prethodnih. Netanjahu bi mogao da dobije na popularnosti.

Svi sada posmatraju mešovite sredine – Jerusalim, Lod i stari grad Jafu, gde je već došlo do nekontrolisanog nasilja između mladih Izraelaca i Palestinaca.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи