Читај ми!

Hamas nastavlja sa napadima, iz Libana ispaljene rakete na Izrael – artiljerija odgovorila

Za 12 časova Hamas je ispalio oko 200 raketa na Izrael. Raste broj žrtava u Pojasu Gaze. Izrael nastavlja sa napadima na položaje militanata. Iz Libana je izraelska teritorija gađana sa četiri rakete, na šta je uzvratila artiljerija vojske Izraela. Oboren dron koji se približavao izraelsko-jordanskoj granici.

Izraelski avioni su pogodili dve zgrade u gradu Gazi, odakle su pripadnici Hamasa lansirali rakete prema Izraelu.

 

Avioni i dronovi su ciljali i pet kuća koje pripadaju komandantima te organizacije, one su služile kao vojni štabovi. Kako tvrde palestinski izvori, nije bilo žrtava među Palestincima, prve noći od početka sukoba.

Za to vreme, iz Pojasa Gaze na Izrael ispaljeno je 90 raketa. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu naredio je vojsci da nastavi da gađa ciljeve terorista u Pojasu Gaze.

"Izraelske odbrambene snage dobro rade svoj posao, upravo su uklonili još jednog visokog komandanta organizacije Islamski džihad, pogodili smo Hamasovu mornaričku jedinicu, nastavljamo da gađamo podzemne objekte Hamasa. Nastavićemo da delujemo pošto je to neophodno da bismo ponovo uspostavili mir i bezbednost za sve građane Izrael", rekao je Netanjahu.

Izraelska vlada je produžila vanredno stanje u mešovitom, izraelsko-arapskom gradu Lodu za još 48 sati.

Izraelski izvori navode da su u Sderotu pogođeni obdanište i fabrika, ali nema izveštaja da je bilo žrtava.

Više hiljada palestinskih porodica u Pojasu Gaze moralo je da napusti svoje kuće i potraži utočište u školama.

"Bio sam u kući sa ženom i decom a onda je došlo do napada iz izraelskih tenkova. Cele noći smo tešili decu jer je sve vreme trajalo bombardovanje. Izašli smo iz kuće, bombe su padale oko nas, bilo je poginulih i ranjenih. Čudom smo preživeli tu užasnu noć", rekao je raseljeni Palestinac.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće novu, četvrtu sednicu posvećenu izraelsko-palestinskom sukobu, saopštava misija Norveške pri svetskoj organizaciji. Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija kaže da se u svetskoj organizaciji neumorno radi na prekidu neprijateljstava i da se u tom smeru sarađuje sa svim stranama.

Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, kaže da generalni sekretar nastavlja da traži hitan prekid borbi i naglašava da su neprijateljstva već uzrokovala veliki broj ubijenih, neizmernu patnju i štetu na vitalnim infrastrukturnim objektima.

"Antonio Guteres je izuzetno uznemiren zbog rušenja medijskog zdanja. Jasno je da novinari moraju da imaju mogućnost da rade bez straha ili pretnje da će njihove kancelarije biti uništene'', kaže Stefan Dižarik.

Američki predsednik Bajden razgovarao je telefonom sa izraelskim premijerom Netanijahuom i rekao da podržava prekid vatre, na čemu Amerika radi sa Egiptom i drugim partnerskim zemljama.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво