Читај ми!

Vaskrs u senci pandemije – proslava najvećeg hrišćanskog praznika u svetu uz stroge epidemiološke mere

Vaskrs danas slave i u Rusiji, Grčkoj, Ukrajini, Gruziji, Bugarskoj, Rumuniji i Kopti u Egiptu. U crkvi Svetog groba u Jerusalimu okupio se veći broj samo vakcinisanih vernika, jer su izraelske vlasti ublažile epidemijske mere

Milioni pravoslavnih hrišćana drugu godinu za redom Uskrs slave u senci pandemije.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, izrazio je želju da se čovečanstvo uskoro potpuno oslobodi koronavirusa. Liturgiji u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi prisustvovao je i ruski predsednik Vladimir Putin, koji je vakcinisan.

U mnogim zemljama crkveni obredi prenošeni su uživo kako bi se smanjio rizik od zaraze. U Bugarskoj je centralna Uskršnja liturgija zbog epidemijskih mera služena ispred hrama Svetog Aleksandra Nevskog u Sofiji.

U Atini je uskršnju liturgiju predvodio arhiepiskop atinski i sve Grčke Jeronim drugi, ali ranije nego što je to običaj zbog policijskog časa. Liturgiji je prisustvovao i grčki premijer Kirijakos Micotakis sa porodicom.

U Egiptu je službu predvodio koptski patrijarh Tavadros drugi. Pravoslavni hrišćani čine oko 10 odsto stanovništva te zemlje.

"Hrišćani u Egiptu i svetu proživeli su teška vremena prošle godine. Strahovali smo da i ovaj Uskrs nećemo moći da obeležiimo javnim okupljanjima, ali Aleksandrijski patrijarh u dogovoru sa egipatskim vlastma dozvolio da se održe liturgije sa ograniičenim brojem vernika", kazao je Luka Adel, sveštenik Koptske crkve u Kairu.

Poruka pravoslavnoj crkvi i vernicima stigla je i od poglavara Rimokatoličke crkve.

"Upućujem najlepše želje našoj braći i sestrama iz Pravoslavnih crkava koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru. Vaskrsli Gospod ispunjen je svetlošću i mirom i pruža utehu zajednicama koje teško žive. Želim im srećan Uskrs", poručio je papa Franja, poglavar Rimokatoličke crkve.

Uskršnje liturgije održane su i u Rumuniji i Gruziji, kao i u pravoslavnim crkvama širom Sirije, uz želju vernika i sveštenstva da im najveći hrišćanski praznik donese dugo željeni mir i stabilnost.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво