Čitaj mi!

Ursula fon der Lajen o Sofa-gejt skandalu: Osetila sam se povređeno i usamljeno u Ankari

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila da se osetila povređeno i usamljeno tokom sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom ranije ovog meseca i dodala da je tretirana loše samo zato što je žena.

"Prva sam žena predsednik Evropske komisije. Pošto sam predsednica, očekivala sam da u skladu s time budem tretirana kada sam bila u Turskoj, ali nije bilo tako", rekla je Fon der Lajen poslanicima EU, prenosi AP.

Fon der Lajen je dodala da ne može da nađe opravdanje zbog načina na koji je tretirana tokom posete Ankari.

"Jedino što mogu da zaključim je da se tako desilo jer sam žensko. Da li bi se ovo desilo da sam nosila odelo i kravatu", zapitala je ona.

Ona nije javno okrivila Erdogana ili Mišela za neprijatnost, ali je rekla da nije videla da nedostaju stolice na prethodnim sličnim susretima.

"Osetila sam se povređeno, samo, kao žena i Evropljanka. Ne radi se o mestu za sedenje ili protokolu. Ovo govori o tome ko smo u srži. Ovo zadire u vrednosti za koje se Unija zalaže i pokazuje koliko treba da idemo još da pre nego što žene počnu da se tretiraju jednako, svaki put i svuda", ocenila je predsednica EK.

Fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel su se nedavno susreli sa Erdoganom u Ankari povodom tenzija između Evropske unije i Ankare, a u kabinetu su bile dve stolice, za Erdogana i Mišela, dok je Fon der Lajen stajala pored muškaraca i izražavala čuđenje uz "hm" zvuk, koji je označavao razočaranje, dodaje AP.

Onda je sela na sofu i bila udaljena od sagovornika.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je rekao da pati od nesanice zbog, kako je rekao, svoje sramote u vezi sa incidentom oko rasporeda sedenja na sastanku u Ankari. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">