Čitaj mi!

Policija osujetila beg iz zatvora, Jakšić prebačen u peruansku vojnu bazu

Srpski državljanin Zoran Jakšić, koji u Peruu služi kaznu od 25 godina zatvora zbog šverca droge, prebačen je u mornaričku bazu pošto je osujećen plan bega iz zatvora u kojem je do sada bio smešten, javlja peruanski Diario Uno.

Kako javljaju peruanski mediji, Jakšić je planirao da pobegne iz zatvora kroz tunel, ali je taj plan osujećen.

Jakšić je mornaričku bazu Kalao prebačen u pratnji helikoptera, oklopnih vozila i specijalaca.

Uhapšen je u julu 2016. godine tokom operacije specijalne jedinice peruanske policije DIRANDRO.

Prema saopštenju peruanskog tužilaštva, Jakšić je nabavljao velike količine kokain hidrohlorida i bio je glavni finansijer međunarodne mreže posvećene ilegalnoj trgovini drogom pod nazivom "Golondrinas".

Osim Jakšića, zbog trgovine narkoticima i pripadništva organizaciji "Golondrinas" osuđen je i Horhe Medina Gaviljan, poznat pod nadimkom Jota, na 35 godina zatvora, prenose mediji.

Braća Mauro Algumer Vilka Anhel i Valter Algumer Vilka Soni dobili su po 25 godina zatvora kao ljudi u vrhu ove organizacije, a ista kazna izrečena je Hektoru Sotu Kordovi.

Na po 15 godina zatvora osuđeni su i članovi grupe Hesenia Mozo Kvijano, Fredi Emerson Tipe Meza i Migel Anhel Viljanueva Flores.

Mediji prenose da se Jota smatra vođom ilegalne trgovine drogom na međunarodnom nivou, budući da je njegova organizacija isporučivala velike količine kokaina transnacionalnim organizacijama.