Čitaj mi!

Rusija počela da povlači trupe sa Krima

Rusija je počela povlačenje u stalne baze vojnih snaga koje su bile angažovane u vojnim vežbama na jugu zemlje, na granici prema Ukrajini.

"U skladu sa instrukcijom ruskog ministra odbrane, generala armije Sergeja Šojgua, snage Južnog vojnog okruga i vazduhoplovne trupe, angažovane u slučajevima iznenadne inspekcije, počele su da se na dan 23. aprila vraćaju u svoje stalne baze", kaže se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.


Kako prenosi Tas, Ministarstvo je saopštilo da se vojne jedinice i formacije trenutno kreću ka železničkim stanicama i aerodromima, i da se ukrcavaju u desantne brodove i avione vojno-transportne avijacije.

Poligon "Opuk" na Krimu juče je bio centralno mesto vojnih vežbi, u kojim je učestvovalo više od 10.000 vojnika. 

Evropska unija je saopštila da će pažljivo nadgledati najavljeno povlačenje ruskih vojnih snaga sa granice sa Ukrajinom i na Krimu, izjavio je danas portparol Evropske komisije.

"Za EU je važno šta će se od danas događati na terenu. Ponovo potvrđujemo svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama", rekao je portparol za Rojters.