Читај ми!

Ukrajina sprema odgovor na pritvaranje svog konzula u Sankt Peterburgu

Bezbednosna služba Rusije FSB privela je ukrajinskog diplomatu Oleksandra Sosonjuka u Sankt Peterburgu, prenosi agencija Interfaks. Ukrajina sprema odgovor.

Agencija Interfaks pozvala se na FSB koji je naveo da je Sosonjuk pokušao da uzme informacije iz baze podataka ruskih bezbednosnih službi.

Ruska federalna bezbednosna služba (FSB) je u petak privela konzula Ukrajine u Sankt Peterburgu zbog pokušaja da od jednog ruskog državljanina pribavi poverljive informacije iz baze podataka ruske policije i FSB-a.

Iz pres-službe FSB-a su rekli da "ova aktivnost nije u skladu sa diplomatskim delovanjem i da je neprijateljske prirode prema Ruskoj federaciji."

Rusija će prema ukrajinskom diplomati primeniti mere u skladu sa međunarodnim zakonom, dodaje se iz pres-službe FSB.

Ukrajina priprema mere prema ruskim diplomatama, nakon što je ukrajinski konzul priveden u Sankt Peterburgu, rekao je  zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Jevgenij Jenin.

"U skladu sa postojećom praksom i principom reciprociteta, ukrajinska strana priprema odgovor prema ruskim diplomatama"; izjavio je Jenin u intervjuu za novinsku agenciju UNN, preneo je Tas.

Prema međunarodnom pravu, diplomate imaju diplomatski imunitet u državama u kojima rade, ali im se može uskratiti pravo da ostanu u toj zemlji ukoliko prekrše zakon ili načine neprijateljski čin.

"Ruske bezbednosne agencije su pritvorile službenika generalnog konzulata Ukrajine u Sankt Peterburgu na nekoliko sati. On je sada član ukrajinske diplomatske misije. Okolnosti njegovog pritvaranja se razjašnjavaju. Prema postojećoj praksi i principu reciprociteta, Ukrajina sprema odgovor", rekao je portparol za medij RBC-Ukrajina.

 

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво