Čitaj mi!

Doživotna robija za desetine pučista u Turskoj

Turski sud osudio je na desetine ljudi na doživotne kazne zatvora, zbog umešanosti u neuspeli pokušaj puča 2016. godine protiv vlade predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Od 2017. godine 497 okrivljenih bilo je na sudu zbog pokušaja zauzimanja vojnog sedišta u Ankari, zauzimanja sedišta državne radio-televizije TRT i primoravanja televizijske kuće da pročita izjavu u ime pučista, javlja AP.

Sud u predgrađu Ankare osudio je 32 okrivljena na doživotnu robiju, uključujući njih šestoricu koji su dobili otežanu doživotnu robiju bez mogućnosti uslovnog otpusta, izvestila je državna agencija Anadolija.

Sud je takođe osudio jednu osobu na 61 godinu zatvora, dok je 106 optuženih dobilo kazne u rasponu od šest do 16 godina.

Ostali optuženi su ili oslobođeni ili im nisu izrečene zatvorske kazne.

Masovno suđenje bilo je jedno od stotina suđenja osumnjičenim članovima mreže koju je predvodio imam Fetulah Gulen, koga Ankara optužuje za organizovanje neuspelog pokušaja puča.

Vlada je Gulenovu mrežu proglasila terorističkom grupom. Gulen, bivši Erdoganov saveznik, koji živi samonametnutom egzilu u SAD, negira optužbe.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">