Čitaj mi!

Poplave i klizišta u Indoneziji i Istočnom Timoru, poginulo više od 30 osoba

U poplavama izazvanim olujnim pljuskovima koje su pogodile ostrvo Flores u Indoneziji poginule su najmanje 23 osobe. Povređeno je devet ljudi, a pet osoba je nestalo. U Istočnom Timoru u klizištu život izgubilo osam ljudi.

Najmanje 49 domaćinstava pogođeno je poplavama na ostrvu Flores, koje pripada Indoneziji, saopšteno je iz službe za upravljanje katastrofama BNPB.

"Desetine kuća je zatrpano blatom u selu Lamanele. Pojedine kuće je odnela poplava", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Dodaje se da se srušio most na ostrvu Adonara, gde se spasioci bore sa pljuskovima, jakim vetrom i morskim talasima. 

Klizište u Istočnom Timoru odnelo osam života 

U susednom Istočnom Timoru, osam ljudi je poginulo zbog klizišta u predgrađu glavnog grada Dilija, prenela je državna agencija Tatoli.

"Trenutno smo usredsređeni na to da na bezbedno prebacimo starije žrtve, decu i trudnice", kazao je državni sekretar za civilnu zaštitu Istočnog Timora Hoakim Gusmao.

Kako je očevidac naveo za Rojters, među žrtvama je i dvogodišnje dete, ali zvaničnici civilne zaštite to nisu potvrdili.

U Diliju su jaki pljuskovi i duva jak vetar. U gradu nema struje, a poplavljena je i predsednička palata. 

Na objavama na društvenim mrežama mogle su da se vide snimci srušenih zgrada i vozila koje je odnela voda.

Prema prognozama, ne očekuju se bolje vremenske prilike.

Meteorološka agencija Indonezije je navela da se tropski ciklon približava južnom delu provincije Nusa Tengara i severnoj obali Istočnog Timora i da bi mogao u tom delu da donese još padavina i vetra.