Читај ми!

Suecki kanal i dalje u blokadi, Bajden nudi pomoć Amerike u pomeranju nasukanog broda

Blokada Sueckog kanala traje i dalje, uprkos jučerašnjim naporima da se nasukani brod "Ever Given" pomeri sa važnog pomorskog puta. Pojedini brodovi krenuli na put oko Afrike. Bajden nudi pomoć. Stručnjaci predviđaju da bi blokada pomorskog saobraćaja u Sueckom kanalu mogla da košta i do deset milijardi dolara na nedeljnom nivou.

Pokušaji izvlačenja plovila "Ever Given", dugog 400 metara, koje je zaglavljeno u Sueckom kanalu juče su završeni bezuspešno, čime je nastavljena blokada važnog pomorskog puta koji Evropu povezuje sa Azijom.

Zbog blokade povećane su cene transporta nafte, a poremećeni su lanci snabdevanja gotovo svega – od žitarica do odeće za bebe, preneo je Rojters.

Predsednik SAD Džo Bajden je rekao da njegova administracija traga za načinima kojima bi mogla da pomogne da se ukloni brod koji se u utorak nasukao zbog jakog vetra.

"Imamo opremu i kapacitet koje većina zemalja nema. Gledamo od kakve pomoći možemo da budemo", naveo je Bajden. 

Uprava Sueckog kanala je pozdravila pomoć Amerike, a Turska je saopštila da može da pošalje brod, što se ocenjuje kao pokušaj Ankare da popravi odnose sa Kairom.

Savetnik predsednika Egipta Mohab Mamiš rekao je za lokalne medije da će se kontejneri sa "Ever Givena", plovila kompanije "Evergrin", kranom preneti na druge brodove što bi trebalo da smanji teret broda i da mu omogući da plovi.

Iz kompanije BSM, koja je upravlja brodom, saopštili su da se 25 članova posade "Ever Givena" oseća dobro i bezbedno. Najavili su da su iz Holandije krenula dva tegljača koja bi trebalo da stignu do sutra.

Cene transporta nafte su zbog blokade gotovo udvostručene, a zbog nestabilnih vremenskih prilika izvlačenje broda bi moglo da potraje nedeljama, zbog čega će se mnoge kompanije suočiti sa odlaganjima koja ih mogu puno koštati.

Nemačka osiguravajuća kuća "Alijanc" je u svojoj studiji navela da bi blokada pomorskog saobraćaja u Sueckom kanalu mogla da košta svetsku privredu između šest i deset milijardi dolara nedeljno.

Iz agencije "Mudis" očekuju da će blokadom najviše biti pogođeni evropski proizvođači auto-delova.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара