Читај ми!

Univerzitet Južne Kalifornije plaća 1,1 milijardu dolara žrtvama seksualnog zlostavljanja bivšeg ginekologa

Univerzitet Južne Kalifornije je pristao da isplati više od 1,1 milijardu dolara bivšim pacijentkinjama ginekologa na kampusu Džordža Tindala. To je najveća isplata na osnovu optužbi za seksualno zlostavljanje u istoriji visokog školstva u SAD.

Visina iznosa je saopštena u Višem sudu u Los Anđelesu, nakon što su advokati više od 700 žena koje su tužile univerzitet izjavili da su one prihvatile odštetnu sumu od 852 miliona dolara.

USC je prethodno pristao da isplati bivšim studentkinjama sumu od 215 miliona dolara u slučaju koji je pred federalnim sudom dobio epilog 2018. godine.

Tindal, jedini ginekolog sa punim radnim vremenom u studentskoj zdravstvenoj klinici od 1989. do 2016. godine optužen je za zlostavljanje generacije žena iz SAD. Nakon što je Tajms razotkrio njegovu problematičnu istoriju na univerzitetu pre tri godine, 74-godišnjaku je oduzeta lekarska licenca i uhapšen je.

Izjasnio se da nije kriv za desetine optužbi za seksualni napad i čeka suđenje.

Poravnanje Univerziteta u Kaliforniji, prema navodima lista, zataškava nedavne isplate u drugim univerzitetskim skandalima.

Ogromne sume isplatili i drugi univerziteti

Državni Univerzitet u Mičigenu platio je 500 miliona dolara u vezi sa seksualnim zlostavljanjem gimnastičara i drugi za šta je optužem Lari Naser, dok je Pen Stejt morao da namiri zahteve u vezi sa seksualnim zlostavljanjem Džerija Sanduskija za više od 109 miliona dolara.

Ogroman broj potencijalnih žrtava, oko 17.000 žena koje je Tindal lečio tokom tri decenije, takođe je učinio masovnu nagodbu neizbežnom, navodi LA Tajms.

Advokati tužilaca takođe su bili "naoružani" dokazima da su univerzitetski zvaničnici decenijama znali za probleme sa Tindalom i da nisu uspeli da ga otpuste. Interni dosijei osoblja detaljno opisuju kako su iznova i iznova žalbe na Tindala zloupotrebljavale ili ignorisale, zbog čega je američko Ministarstvo obrazovanja prošle godine sankcionisalo univerzitet.

Tindala prijavila medicinska sestra 

U roku od nekoliko godina od Tindallovog dolaska na kampus, nadzornici klinika su od pacijenta i kolega saznali da je doktor fotografisao genitalije učenika, utvrđeno je u istraživanju iz 2018. Fotografije su kasnije pronađene u njegovoj ličnoj ostavi i kancelariji.

Studenti su zaposlenima u klinici govorili da im je postavljao pitanja o njihovom seksualnom životu i davao sugestivne komentare o njihovim telima. Medicinske sestre su godinama navodile da je neprimereno dodirivao studentkinje tokom pregleda. 

Tek nakon što je medicinska sestra Sindi Gilbert prijavila Tindalovo ponašanje u kriznom centru za silovanje u kampusu 2016. godine, USC ga je suspendovao i pokrenuo internu istragu.

Tindalu je dozvoljeno da u tišini podnese ostavku, a USC nikada nije upozorio Medicinski odbor Kalifornije sve dok list nije počeo da se kod osoblja univerziteta raspituje o njemu.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије