Читај ми!

"Skaj" telefoni na meti FBI – zaplenjen sajt, nalog za hapšenje čelnika kompanije

Američki Federalni istražni biro zaplenio je sajt kompanije Skaj global (Sky Global), koja je u celom svetu prodavala šifrovane programe za takozvane skaj telefone, koje je koristila i grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Srbiji.

Tužilaštvo u San Dijegu podiglo je optužnicu i izdalo nalog za hapšenje čelnika i bivšeg distributera kompanije Skaj global sa sedištem u Vankuveru, Žan-Fransoa Ipa i Tomasa Herdmana, zbog "svesnog i namernog učešća u kriminalnom poduhvatu koji je olakšao uvoz i distribuciju droge korišćenjem šifrovanih komunikacionih uređaja kompanije", navodi se na sajtu američkog minstarstva pravde.

Prema optužnici, uređaji kompanije Skaj global posebno su dizajnirani da spreče policiju da aktivno prati komunikaciju između članova međunarodnih kriminalnih organizacija uključenih u trgovinu drogom i pranje novca.

Kao deo svojih usluga, tvrdi se u optužnici, "Skaj global" garantuje da će poruke na uređajima biti daljinski izbrisane, ako taj uređaj zapleni policija, ili ako su ugroženi na drugi način.

U optužnici se navodi da "Skaj global" instalira sofisticirani softver za šifrovanje u "ajfon", "gugl piksel", "blekberi" i "nokija" telefone. "Skaj" je prepravljen telefon, i ima i hardverske i softverske izmene, objasnio je ranije za RTS Darko Obradović sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Korisnici "Skaj global" uređaja međusobno komuniciraju u zatvorenoj mreži, a kompanija usmerava komunikacije preko šifrovanih servera koji se nalaze u Kanadi i Francuskoj. Postoji najmanje 70.000 "Skaj global" uređaja koji se koriste širom sveta.

U optužnici se dodaje i da je ta kompanija za više od deset godina ostvarila stotine miliona dolara profita, olakšavajući aktivnosti međunarodnih kriminalnih grupa i štiteći ih od zakona.

Sajt Sky ECC je zaplenjen po nalogu suda u Kaliforniji u zajedničkoj akciji Tužilaštva, FBI, DEA, poreske službe i američke i kanadske policije, navodi se u obaveštenju FBI-ja prilikom pokušaja pristupa sajtu.

Optužnica je podignuta u petak, nakon što su, prema pisanju Toronto stara, pre desetak dana vlasti u Evropi saopštile da su izvršile brojna hapšenja i pretresle brojne domove u Belgiji i Holandiji u okviru "kontinuiranog praćenja kriminalne upotrebe" komunikacionog sredstva Sky ECC, koje je glavni proizvod kompanije Skaj global.

Ip: "Skaj" ne postoji da spreči policiju već da spreči špijuniranje 

U izjavi objavljenoj u nedelju uveče, Žan Fransoa Ip je optužbe nazvao "neosnovanim" i rekao da je odlučan da skine mrlju sa svog imena.

"Tehnologija Skaj global radi za dobro svih. Nije stvorena da spreči policiju da nadgleda kriminalne organizacije; postoji da bi sprečila bilo koga da nadgleda i špijunira globalnu zajednicu", navodi se u izjavi Ipa.

U Srbiji su "skaj" telefone, kako je do sada utvrđeno u istrazi, koristili pripadnici grupe Belivuka i Miljkovića.

Ministar unutrašnih poslova Aleksandar Vulin je rekao za RTS da smatra da svako posedovanje tog telefona treba da bude krivično delo.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара