Читај ми!

Uhapšena bivša predsednica Bolivije zbog navodne umešanosti u svrgavanje Moralesa

Bivša bolivijska predsednica Žanin Anjes uhapšena je zbog navodne umešanosti u "puč" protiv dugogodišnjeg levičarskog lidera Eva Moralesa 2019. godine, saopštila je Vlada Bolivije.

Evo Morales je podneo ostavku i pobegao iz Bolivije 2019. godine usred žestokih protesta protiv njegove vlade i navoda o izbornoj prevari. Anjezova, bivša senatorka, preuzela je  funkciju privremene predsednice, ali 11 meseci kasnije Moralesova socijalistička stranka MAS vratila se na vlast na izborima prošlog oktobra.

Ministar Eduardo del Kastiljo rekao je da je javno tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje Anjezove "zbog slučaja državnog udara u našoj zemlji", što je Morales, predsednik skoro 14 godina, odavno podneo protiv svog konzervativnog političkog protivnika, prenosi Rojters.

U petak uveče, Anjezova je na društvenim mrežama podelila vezu do naloga za hapšenje, koji je uključivao njeno ime i imena mnogih iz njenog bivšeg kabineta, te rekla da sadrži navode o terorizmu i pobuni protiv njih.

"Politički progon je počeo", rekla je Anjezova u postu na Tviteru.

"MAS je odlučio da se vrati stilovima diktature", navela je Anjezova.

Morales je naljutio mnoge kada se kandidovao za četvrti mandat bez presedana 2019. godine, prkoseći ograničenjima mandata. 

Njegove pristalice su tvrdile da je svrgnut pučem.

"To nije bio puč, to je bilo sukcesija ustava zbog izborne prevare", napisala je Anjez u petak na Tviteru.

Anjezova jedanaesta privremena administracija odvela je Boliviju u oštro drugačijem pravcu od Moralesa, a za vreme njenog mandata pritvoreni su neke članovi prethodne Moralesove vlade.

Morales se u novembru prošle godine vratio u Bolivijudan nakon stupanja na dužnost novog predsednika Luisa Arsea, tačno godinu dana nakon što je napustio zemlju.

Bolivijski tužioci takođe žele da uhapse dvojicu bivših komandanata koje je trenutna vlada optužila za umešanost u navodni puč protiv Moralesa. Vojska je tražila od Moralesa da podnese ostavku tokom protesta 2019. godine.

Bivša bolivijska predsednica Žanin Anjes uhapšena je zbog navodne umešanosti u "puč" protiv dugogodišnjeg levičarskog lidera Evo Moralesa 2019. godine, saopštila je socijalistička vlada u subotu.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи