Читај ми!

Elitna jedinica Bundesvera pod lupom – krađa municije i neonacistički izgredi

Elitna jedinica Bundesvera KSK je, zbog slučajeva ekstremno desničarskog ponašanja, pod lupom. Sada je obelodanjeno da su vojnici mogli da vrate ukradenu municiju bez krivičnog gonjenja.

General Markus Krajtmajr, komandant jedinice Komanda specijalne snaga (KSK) je u proleće 2020. ponudio svoju vojnicima da anonimno vrate municiju i oružje koji nedostaju. I to bez disciplinskih ili krivičnih posledica. Pre toga je ustanovljeno da u specijalnim jedinicama Bundesvera nedostaje veća količina municije.

Da li je razlog u traljavoj evidenciji? Ili su vojnici ove elitne formacije namerno otuđili municiju? To bi bilo krivično delo.

Generalova ponuda je očito naišla na dobar prijem. Između marta i maja prošle godine vraćeno je 25.000 komada municije. To su podaci anketnog odbora nemačkog parlamenta do kojih je on tek nedavno došao. Vraćane su čak i ručne bombe.

KSK pod lupom

Jedinica je smeštena u virtemberškom gradu Kalvu i pod pojačanom je prismotrom otkako su ekstremno desničarski izgredi u jedinici postali poznati javnosti. Neki vojnici su pokazivali hitlerovski pozdrav, iz magacina je nestala određena količina municije i eksploziva.

Prošle godine u maju je za ministarku odbrane Anegret Kramp Karenbauer sve to prevršilo meru. Ona je organizovala radnu grupu koja ispituje stanje u elitnoj jedinici i predlaže reforme. A ozloglašenu drugu četu jedinice je raspustila.

KSK je specijalna jedinica koja je namenjena oslobađanju talaca i borbi protiv terorista u inostranstvu. Deo je nemačke vojske u Diviziji brzih interventnih snaga.

Municija nedostaje zbog loše evidencije?

Ispitivanja bi trebalo da budu završena do leta. Do tada je KSK "na uslovnom", kako se izrazila ministarka, koja je obećala transparentno razjašnjenje devijacija. A sada izgleda da je sporna zamena "municije za amnestiju" trebalo da bude gurnuta pod tepih.

U svom preliminarnom izveštaju o reformi specijalne jedinice, objavljenom 30. oktobra 2020, generalni inspektor nemačke vojske Eberhard Corn nije spomenuo akciju vraćanja municije.

Tu se spominje nestanak municije i eksploziva kao rezultat "nestručnog evindentiranja" i "numeričkih grešaka". Očito ni sama ministarka Kramp Karenbauer dugo nije bila obaveštena.

Municija zakopana u vrtu

Tek je iskaz jednog vojnika koji je i sam otuđio municiju pokrenuo celu stvar. U sudskom postupku koji je pokrenut protiv njega on je dao iskaz o akciji prikupljanja ukradene municije u Kalvu, u kojoj on nije učestvovao - odlučio je da municiju i jednu pušku zakopa u svom vrtu.

Corn je kao najviši po rangu profesionalni vojnik u nemačkoj vojsci, vodio radnu grupu čiji je zadatak bio reforma jedinice KSK. On je parlamentarnom anketnom odboru prećutao spornu akciju prikupljanja municije. U međuvremenu je Corn priznao da je to bila greška, obećavši da će sve informacije koje nedostaju naknadno dostaviti 3. marta.

"Pravno to nikako ne može"

Mnoge političare u Bundestagu koji se bave odbrambenom politikom ne iritira samo nedostatak transparentnosti, već i okolnosti pod kojima se odvijala akcija "municija za amnestiju". Sme li jedan general da obeća vojnicima nekažnjivost ako vrate ilegalno otuđeno oružje?

"Sme se obećati samo eventualno blaža kazna", kaže političarka nemačkih Liberala (FDP) Marie Agnes Štrak Cimerman za Dojče vele.

"Ali da se kaže da se neće ništa dogoditi jeste postupak koji pravno jednostavno nije moguć".

Vojnici imaju pravo da koriste oružje isključivo službeno i nije im dozvoljeno da ga nose izvan službe ili čak da ga ponesu kući. Posedovanje ratnog oružja - a u to spadaju i vraćene ručne bombe - u Nemačkoj je krivično delo.

Sumnja da je prikrivano krivično delo

Tobijas Lindner, političar Zelenih, najmanje opozicione partije u Bundestagu, kaže da ne poznaje propis nemačke vojske koji bi pokrivao takvu amnestiju, pa bi general Krajtmajr bio pod sumnjom prikrivanja krivičnog dela na dužnosti.

Doduše, prošle sedmice je ministarka Kramp Karenbauer demantovala glasine da će general uskoro biti smenjen pošto njegovo saslušavanje još nije završeno, jer mora da se ustanovi da li je delovao na svoju ruku, po naređenju ili su njegovi pretpostavljeni bili informisani.

Ministarka je energično izjavila da ne odobrava ophođenje sa municijom u specijalnoj jedinici koja se ističe nedisciplinom i "traženjem za sebe posebnih pravila".

Da li su desničarski ekstremisti nabavljali oružje od KSK?

Tobijas Lindner procenjuje da je anonimno vraćanje municije imalo još jednu tešku manu - ono sprečava neophodnu istragu o tome da li su "ekstremni desničari mogli da se snabdevaju municijom i oružjem u KSK-u".

Stručnjaci za bezbednost odavno upozoravaju da je izuzetno opasno da vojnici koji su prošli vrhunsku obuku, a imaju ekstremistička uverenja, mogu da sklone na stranu oružje, eksploziv i municiju.

To se ne odnosi samo na KSK već na čitav Bundesver. Vojna obaveštajna služba (MAD) je unutar nemačke vojske otkrila oko 500 slučajeva sa mogućom desničarko-ekstremističkom pozadinom.

Eva Hegl, opunomoćenica Bundestaga za odbrambena pitanja, izjavila je da desničarski ekstremizam "nije marginalni problem" u Bundesveru. Ona traži da se posle otkrivanja takvih izgreda brže dođe do istine i da se brže sankcionišu počinioci.

Proteklog vikenda je, na primer, policija u Hesenu uhapsila jednog vojnika zbog ilegalnog posedovanja oružja i ekstremističkih desničarskih izjava.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво